Rusya Savunma Bakanı Kayıplara Karıştı

Rusya Savunma Bakanı Kayıplara Karıştı

Rusya'da paralı asker gurubu WAGNER'in darbe ilan etmesinden sonra, Rusya savunma bakanı Sergey Şoygu ortalıklarda görünmediği dikkatlerden kaçmadı.

Ukrayna ile savaşta olan Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in darbe girişimi dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Belarus'un arabuluculuğu sonunda Wagner lideri Yevgeni Prigojin paralı asker grubunu geri çekerken, bu süreç boyunca sessizliğini koruyan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun ortada görünmemesi kafaları karıştırdı.

"BU KONULAR PUTİN'İN İMTİYAZI ALTINDADIR"

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Prigojin'in sık sık eleştirdiği Şoygu günlerdir açıklama yapmazken, Wagner'in lideri Şoygu'nun da teslim edilmesini istemişti. Dün gece konuyla ilgili bir açıklama yapan ve savunma bakanlığında herhangi bir görevden alma olup olmadığına dair soruları yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu konular Putin'in imtiyazı altındadır" yorumunu yapmıştı.

ŞOYGU GÖREVDEN Mİ ALINDI?

Uzun yıllar boyunca savunma bakanı olarak görev yapan 68 yaşındakiŞoygu, Putin'in yakın kurmayları arasında Sovyetler Birliği döneminin istihbarat biriminde görev yapmamış birisi olarak sıyrılıyor. Şoygu'nun damadı Alexey Stolyarov'u Ukrayna'da savaşa göndermemesi sebebiyle Prigojin tarafından sık sık eleştirilirken, İngiliz Sunday Times gazetesi de Şoygu'nun görevden alınmış olabileceği iddiasını ortaya attı.

"GÖREVDEN ALINMASI PRİGOJİN'İN AMAÇLARINDAN BİRİYDİ"

İngiliz Mail on Sunday gazetesi ise, günlerdir bir açıklama yapmayan ve kamuoyunun karşısına çıkmayan Şoygu'nun bu sessizliğinin sebebinin Putin'in savunma bakanını kovması olduğunu öne sürdü. Haberlerde, "Eğer kovulma iddiaları doğruysa bu Wagner lideri Prigojin'i memnun eder. Son haftalarda Şoygu'yu çok ağır şekilde eleştiriyordu ve görevden alınması Prigojin'in esas amaçlarından biriydi" yorumu yapıldı.

NE OLMUŞTU?

Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti.

Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı. Yevgeniy Prigojin'in, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, tarafların birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, "Prigojin Belarus'a gidecek" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.