Sağlıksız Beslenmenin Zararlarına Karşı Bilinçlenme Zamanı Geldi!

Sağlıksız Beslenmenin Zararlarına Karşı Bilinçlenme Zamanı Geldi!

Sağlıksız beslenme sonucu oluşan obeziteye karşı Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri mücadele etmeye başladı. Obez vatandaşları bilgilendirerek doğru beslenme konusunda uyardı.

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanır. Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesiyle hesaplanan "Beden Kütle İndeksi"nin 25'in üzerinde olması fazla kiloluluk, 30'un üzerinde olması ise obezite olarak değerlendirilir.

Şırnak’ta da son yıllarda artış yaşanan obeziteye karşı Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetleri ile vatandaşlar bilinçlendiriliyor. Obez vatandaşların eski sağlıklarına kavuşmaları için çeşitli yol ve yöntemler uygulanıyor.

Obezitenin Nedenleri ve Riskleri

Fazla kiloluluk ve obezitenin nedenlerinin birçoğu önlenebilir durumlardır; temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori arasındaki dengesizliktir. Fazla kilolu veya obez olmak, hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski arttırır.

Obezitenin Etkileri ve Tedavisi

Obezite, tedavi edilmediği takdirde yaşam süresini kısaltan, yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. Tedavisinde ise tıbbi beslenme (diyet), egzersiz, davranış değişikliği ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Diyetisyenlerce yapılacak değerlendirme sonucu bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun bir plan yapılması, diyet tedavisini oluşturmaktadır. Başarılı obezite tedavisi için hızlı ve hatalı kilo verme yöntemlerinden uzak durulmalıdır.

Beslenme ve Obezite Danışmanlığı

Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir.

as.jpg

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.