Sağlık’ta Yeni Dönem Başladı! Aile Hekimleri İle Hastaneler Entegre Oldu

Sağlık’ta Yeni Dönem Başladı! Aile Hekimleri İle Hastaneler Entegre Oldu
Şırnak’ta, birinci basamak ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında dijital entegrasyon tamamlandı. Yeni sistem sayesinde aile hekimleri, hastaları için doğrudan kan tahlilleri, röntgen, mamografi, ultrason gibi tetkikleri talep edebilecek.

Birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmaları tamamlanmasıyla birlikte 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlandı. Bu entegrasyon çerçevesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre oldu. Bu sistem sayesinde 1. Basamak bünyesinde bulunan aile hekimleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kayıtlı hastalarını 2. veya 3. Basamak hastanelere uygun randevu oluşturarak yönlendirebilecek. Sevk ettiği hasta için sistem üzerinden hastane hekimine not iletebilecek. Ayrıca aile hekimi kendisine kayıtlı kişileri ihtiyaç halinde Sağlıklı Hayat Merkezi(SHM) bünyesinde bulunan hekim, psikolog, diyetisyen, çocuk gelişimi gibi branşlara da randevu ile yönlendirebilecek. Hekim tarafından muayene işlemi tamamlandıktan sonra hastanede yapılan işlemler aile hekiminin bildirim ekranına düşecek. Aile hekimi bu sayede hastasının tanı ve tedavisini daha iyi bir şekilde takip edebilecek.

Direkt tahlil, röntgen tetkiki isteyebilir.

Bir diğer önemli gelişmede aile hekimlerinin tahlil, röntgen tetkiki isteyebilir olmasıdır. Aile hekimleri, laboratuvar tetkikleri için talep yaptıktan hemen sonra hastaya e-Nabız tarafından benzersiz, özel bir kod üretilerek aile hekimi bu kodu hastası ile paylaşacaktır. İlgili hasta hastaneye gittiğinde hastane bankosundan başka muayeneye gerek kalmadan kendisine verilen kodla kayıt açarak direkt laboratuvara gidip tahlillerini yaptırabilecek. Hasta talep tarihinden itibaren 3 gün içerisinde bu tahlillerini yaptırabilecektir. 3 gün içerisinde yaptırmazsa kod geçerliliğini kaybedecektir. Bunun yanında aile hekimleri, kendisine kayıtlı hastalar için Mamografi ve ultrason gibi görüntüleme tetkiklerini de kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi aracılığıyla doğrudan hastanelerden isteyebilecektir. Bu işlemlerden mamografi ile gelişimsel kalça displazisi kapsamında uygun yaş grubundan (20 ile 100 günlük arası bebekler) istenilecek ultrason tetkiki için aile hekimleri doğrudan hastaneden randevu alarak tarihini ve saatini hastaya bildirecektir. Direkt grafilerde (akciğer, sırt, bel ve kalça) ise randevuya gerek kalmadan vatandaş aile hekiminden muayene sonucu aldığı kod ile birlikte hastanede grafisini direkt çektirebilecek. Vatandaş hastanede tetkik ve tahlillerini yaptırdıktan sonra hastanede beklemesine gerek kalmadan tekrar aile hekimine başvurabilecek ve aile hekimi vatandaşın sonuçlarını değerlendirebilecektir.

Aile hekimliği sistemini güçlendireceğiz.

Bireyin sağlığının korunup geliştirilmesi ve nihayetinde toplumun sağlık düzeyinin artması için aile hekimliği sisteminin etkin olması ve güçlendirilmesi önemlidir. Aile hekimliği, aile hekiminin kendisine kayıtlı vatandaşlara koruyucu sağlık hizmetleri temelli, ayaktan teşhis ve tedavi edici sağlık hizmetlerini bütüncül bir yaklaşımla ortaya koyduğu sistemdir. Aile hekimi, bireyin sağlık hizmetlerine ilk başvuru noktası olduğu gibi vatandaşın sağlık ve hastalık durumunu yakından takip eden önemli ve kritik konumdadır. O nedenle aile hekimliğinin sağlık hizmetleri içesindeki pozisyonunun güçlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle aile hekimliği ile hastaneler arasında dijital entegrasyonla vatandaşlarımızın ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini kapsayıcı bir şekilde ve daha kısa sürede almalarını sağlayabileceğiz. Bunun yanında sağlık tesisleri (aile hekimi, hastaneler) ile Sağlıklı Hayat Merkezleri arasında oluşturulan entegrasyon ile beslenme ve fiziksel aktivite danışmanlığı, psikososyal destek hizmetleri sunulacak. Böylece aile hekimine kayıtlı vatandaşların sağlığı bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilebilecek. Dijital entegrasyon ile vatandaşların hastanelerde zaman kaybetmeden ihtiyaç duydukları tahlil ve tetkikleri yaptırabilecek. Bu sistemin önemli bir kazanımı da hastanelerdeki yoğunluğun azaltılmasına katkı sunmasıdır.

Dijital entegrasyon sayesinde aile hekimleri kendisine kayıtlı nüfusun sağlık ihtiyaçlarını daha yakından takip ettiği gibi tetkik ve tahlil süreçlerine de dahil olabilecektir. Bu sayede aile hekimi kendisine kayıtlı nüfusun sağlık durumunu daha kapsayıcı bir şekilde takip edebilecektir. Ayrıca dijital entegrasyon ülkemizde sağlık hizmetlerinin çok daha hızlı, pratik ve erişilebilir olmasını sağlayacaktır. Bu yeni sistem sağlık hizmetlerinin odağını oluşturan aile hekimliği sisteminin etkinliğini ve konumunu pekiştirip daha da güçlenmesine olanak sağlayacak. Ve en önemli çıktısı da hasta odaklı sağlık hizmetlerinin daha da gelişmesine katkı sağlayacak.

Vatandaşlarımızın kendi sağlıklarını koruma noktasında daha sorumlu davranmaları, sağlıklı yaşam davranışlarını edinmeleri ve sürdürmeleri, aşılama, tarama gibi koruyucu sağlık hizmetlerini öncelemeleri sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri açısından oldukça önemlidir. Bu noktada sağlık ihtiyaçları için öncelikle kendi aile hekimlerine başvurmaları, onlara güvenmeleri ve ihtiyaç halinde aile hekimlerinin yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmeleri sistemin sağlıklı bir şekilde yürümesi için gereklidir.

Sağlık için ilk başvuru noktası “Aile Hekiminiz” olsun.

aile.jpg

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.