Selahaddin Eyyubi kimdir? Selahaddin Eyyubi ailesi

Selahaddin Eyyubi kimdir? Selahaddin Eyyubi ailesi

TRT 1'in yeni dizisi Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi dizisi ekranlara gelmesi ile herkes Selahaddin Eyyubi kimdir merak ediyor. Selahaddin Eyyubi kimdir? Selahaddin Eyyubi kimdir? Selahaddin Eyyubi ailesi Selahaddin Eyyubi nereli?

Uzun zamandır beklenen ve nihayet TRT 1 ekranında izleyici ile buluşan Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi dizisi büyük ilgi gördü. Herkes dizi karakterleri hakkında araştırma yapma başladı. Selahaddin Eyyubi kimdir? Selahaddin Eyyubi kimdir? Selahaddin Eyyubi nereli? Selahaddin Eyyubi hayatı? Selahaddin Eyyubi babası? Selahaddin Eyyubi eşi kimdir? Selahaddin Eyyubi çocukları, Selahaddin Eyyubi kısaca hayatı? Selahaddin Eyyubi Kudüs fethi, Selahattin Eyyubi eşi ismet hatun

Selahaddin Eyyubi tam adı Salahaddin Yusuf ibn Ayyub'dur. Selahaddin Eyyubi, Orta Doğu tarihinde önemli bir figür olarak kabul edilir ve özellikle Haçlı Seferleri sırasında elde ettiği başarılarla tanınır.

SELAHADDİN EYYUBİ KİMDİR?

Selahaddin Eyyubi, 1138 yılında Tikrit’te doğdu. Tikrit, günümüzde Irak'ın başkenti Bağdat'ın 141 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Dicle Nehri kıyısına kurulmuş 30 bin nüfusu bulunan kasabadır.

Selahaddin Eyyubi, savaş, diplomasi ve mukaddes harp vaadiyle Mısır’dan Arabistan’a kadar Müslüman Yakın Doğu’yu birleştirerek büyük başarı elde etti. Savaş ve siyasetteki yetenekleri, cömertliği ve şövalyelik özellikleri hem Hristiyan hem de Müslüman yazarlar tarafından övgüyle karşılandı.

Tarihçi J. Phillips, Selahaddin Eyyubi hakkında şu sözleri kullandı:

“...orta boyda bir adam, yuvarlak yüzlü, ince siyah sakallı ve keskin, dikkatli siyah gözlü. Ailesinin mensuplarını güçlü mevkilere yerleştirdi ve efendisinin otoritesine meydan okuyor gibiydi.

SELAHADDİN EYYUBİ AİLESİ, BABASI, EŞİ, DEDESİ, KARDEŞLERİ, ÇOCUĞU KİMDİR?

Selahaddin Eyyubi’nin Dedesi Şadi bin Marwan Şeddadilere hizmet etmiştir. Şeddadilerin merkezi olan Ani kentinde bulunmuştur. Kölelikten Selçuklu prenslerinin özel öğretmenliğine yükselmiş ve Bağdat şehrinin valiliğine atanmış Bihruz’un yakın arkadaşı idi. Bihruz nüfuzunu kullanarak Şadi’nin oğlu Necmeddin Eyyub’u Tikrit’in kumandanlığına atanmıştır.

Selahaddin Eyyubi’nin babası ve amcası Nureddin Zengi’nin ordusunun 1131’de Karaca el-Saki tarafından yenilip Tikrit’e sığındığında Selahaddin’in babası Necmeddin Eyyub ve amcası Esedüddin Şirkuh, Zengi’ye yardım etmiş ve Tikrit’te hapseilen Aziduddin el-Mustevfi’nin kaçmasını sağlamışlardır. Bunun üzerine Bihruz ile arası açılmıştır. Şirkuh’un Selçuklu yüksek memuru öldürme olayından sonra iki kardeş Zengi’ye başvurmuş ve 1138’de görevinden alınan Necmeddin Musul Atabeyi Zengi’nin hizmetine girmiştir.

Selahaddin Eyyubi’nin annesi, Anne tarafındaki köken bilgileri gayet kısıtlı olup Selahaddin’in dayısı ile sınırlıdır. Bu konuda, Hamilton Gibb, adını Mahmud ibn Takuş olarak veriyor.

Selahaddin Eyyubi’nin kardeşleri, Şahinşah, Tuğtekin, Tacülmülk Büri, Seyfeddin Ebu Bekir, Turanşah, Sitt el-Şam Hatun, ve Rabia Hatun adlı kardeşleri vardı. Kız kardeşi Sıttu Şam (Zümrüt Hatun) önce Hüsameddin Muhammed (Hüsameddin Muhammed bin Ömer bin Laçin)’in babasıyla daha sonra amcası Esedüddin Şirkuh’un oğlu Nasreddin Muhammed ile evlendirilmiştir. Diğer kız kardeşi Rabia Hatun önce Emir Muiniddin Üner’in oğlu Emir Saadettin Mesud ile ve sonra Erbil’li Melik Muzafereddin Zeyneddin Kevkeburi ile evlendirilmiştir.

Selahaddin Eyyubi’nin eşi, eşi İsmet Hatun Nureddin Mahmud Zengi ile yaptığı evlilikten üç çocuğu dünyaya geldi. 1174 yılında kocası Nureddin Mahmud Zengi’nin ölümü üzerine bölgenin hakimi olan Selahaddin Eyyubi, Zengîler arasında dostluk ilişkilerini geliştirmek için İsmet Hatun ile evlenmek istedi ve 1176 yılında evlendiler.

Selahaddin Eyyubi’nin çocukları, Aziz Osman Bin Selahaddin, Efdal Bin Selahaddin, MeliK Zahir Gazi, Al-Mu’azzam Turanshah ibn Salah al-Din, Da’ud ibn Şalah al-Din, Ağar Şerefeddin Ebu Yusuf Yakub, Mas’ud ibn Şalah al-Din, İshaq ibn, Şalah al- Din, Al- afdal ‘Ali

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.