Şırnak AFAD İl Müdürlüğü tarafından AFAD Gönüllüleri sertifika ve terör mağduru vatandaşların tapu teslim töreni düzenlendi.
AFAD İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen kurslara katılarak AFAD gönüllüsü olmaya hak kazanan 196 kişiye sertifikaları verildi. Daha önceki yıllarda Şırnak’ta AFAD gönüllüsü bulunmazken bu yıl açılan kurslara katılarak AFAD gönüllüsü olmaya 196 kişi hak kazandı. Ayrıca düzenlenen törende 1992 yılında terör örgütü PKK tarafından yapılan saldırılar sonucu Vakıfkent Mahallesinde yapılan konutların tapuları 15 yıl aradan sonra hak sahiplerine teslim edildi.
Düzenlenen törende konuşan Şırnak Valisi Osman Bilgin, “Coğrafyanın verdiği şartlar gereği oluşan bir durum. Ancak burada bizim insan eli ile yarattığımız önemli sıkıntılar var” dedi. Vali Bilgin konuşmasına şöyle devam etti; “Afet gönülleri ile ilgili ülkemizin çok önemli afete maruz bir bölge. Deprem, sel, orman yangıları ve diğer afet durumları açısından baktığımızda ülkemiz her yıl hemen hemen 2 3 tane büyük afete maruz kalan bir ülke. Coğrafyanın verdiği şartlar gereği oluşan bir durum. Ancak burada bizim insan eli ile yarattığımız önemli sıkıntılar var. Örneğin dere yataklarına ev yapabiliyoruz veya evleri yaparken depremsellik konularını düşünmeden deprem dayanıklılık testleri yaptırmadan veya o bölgede bundan önce olmuş veya olabilecek depremleri göz önüne almadan yapılar yapabiliyoruz. Baktığımızda esasen afetlerin temelinde doğanın kanuna aykırı etmenin, yani insan eli ile afet oluşturma riskini artırmanın çok büyük bir etkisi var. O nedenle burada ki siz değerli afet gönüllülerinin önemi çok büyük. Biz sadece doğal afetler açısından bakmayalım. Cizre’deki nehrimizde bir kardeşimiz boğuluyor hemen herkes feryadı figan ediyor. Ama orada bu konuda yetişmiş personelin olmadığını görüyoruz veya toplumda insanların bu konuda eğitim almadıklarını görüyoruz. İlimizde yapılan bu son uygulama ile birlikte kardeşlerimiz artık bu yönleri ile eğitilmiş arkadaşlarımız olarak Allah korusun ülkemizin herhangi bir yerinde veya dünyadaki her hangi bir noktada oluşabilecek bir afet karşısında çok yönlü olarak eğitime tabi tutuluyor ve burada resmi kurumlarımız ile birlikte olaylara müdahale edebiliyor. Afet gönüllüleri kavramı aslında üzerinde durmamız gereken ve belki sadece yüzler ile iki yüzler ile değil daha çok kişinin eğitim alarak toplumu bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor” dedi.
“15 Yıl Sonra Tapularını Veriyoruz”
Bir sorunu yaşamadığımız sürece önemsemiyoruz. Ne zaman ki o sorun karşımıza çıkarsa yeni önemsemeye başlıyoruz diyen Vali Bilgin şöyle devam etti, “Biz bir şey yaşamadığımız sürece bunu önemsemiyoruz. Bu günde belki bu kavramı yaşamayan insanlar önemsemiyor. Ama yaşadığınızda bu sürecin çok önemli olduğunu görüyoruz. Örneğin terör sorunu bu bölge için bir sorun. Ama iç Anadolu terör ile ilgili bir sorun olmadığında oradaki arkadaşlarımızı teröre bakışı 1990 tarihleri açısından bir sorun değildir belki. Ama burada ki insanlar için bir sorundur. Bunu böyle düşünmek lazım.
İlimizde bazı sorunların kronikleştiğini duyuyoruz. Örnek veriyorum, 1992’de terör saldırısına uğramış kardeşlerimizin 2007’de devletimiz tarafından konutlar yapılıyor, 2022 yılında yani 15 yıl sonra tapularını veriyoruz. Bu çok vahim bir durum. Buradaki kamu görevlilerinin önemli bir eksikliğini devletin sırtına omuzlarına yüklenmesi çok büyük bir yanlış. Dolayısı ile bizler özellikle bizim çalışma dönemimiz ile birlikte bundan önceki tüm kronikleşmiş sorunların tamamını en geç 1 yıl içinde çözeceğiz ve bundan sonraki süreçlerde, süreç içerisinde oluşabilecek bir durumda da vatandaşımızın yanında olacağız.
Devletimizin hiçbir şeyi unutmadığını ortaya koyabiliriz. 1992 yılında olan bir sorun, 2007 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde sahiplenilip hemen çözüldü ve vatandaşlarımızın mağduriyeti giderildi. İnşallah bizlerde bu tapu ile ilgili sıkıntıları çözerek, vatandaşlarımızın sorununu çözmüş olduk. Şuan inanıyorum ki birçok vatandaşımız bunu unuttu veya hatta belki de diyorlardır ki bizim bu törene ne işimiz var diyen arkadaşlarımız vardır. Ama böyle dememek lazım. Çünkü yarın farklı konularda da farklı sıkıntılar içerisinde kendimizi bulabiliyoruz. O nedenle kamu görevlileri ile iş birliği içerisinde, vatandaşlarımızın özellikle gönüllü kardeşlerimiz ile birlikte bu süreci yürütmeleri ve bu sürecin sonlandırılması ve sonuç odaklı çalışma sistematiğini hep birlikte ortaya konması gerekiyor” dedi.
Şikayet yerine çözüm üretmek gerekiyor
Yani şikayet etmek yerine sorunu çözme odaklı ve çözüm odaklı çalışmalar yapmalıyız diye Vali Bilgin; “Kronikleşmiş olan sorunları hep birlikte çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Bunun içinde hep beraber çalışmamız gerekiyor. Bakın kamu görevlilerinin yüzde 80’nini Şırnaklı hemşerilerimiz olduğunu düşündüğümüzde, Şırnaklı hemşerilerimizin elini taşın altına koyarak veya gövdesini taşın altına koyarak buradaki kendi ile birlikte aynı kaderi paylaşan insanların tapularının çıkarılması ile ilgili süreci geç yönettikleri ortaya çıkıyor. Ama burada ki sorumluluk kimin sırtına kalıyor? Nerede bu devlet diyoruz. Ama devlet dediğiniz şey aslında bizleriz. Buradaki çalışan insanlarımız. Belki şuan hak sahiplerinin içerisindeki arkadaşlarımızın çocukları, belki akrabalarınız. Dolayısı ile bizlerin her yönü ile liyakatli olarak bu sorunları sahiplenip sonuçlandırmamız gerekiyor. Sadece AFAD açısından değil. Emniyet olur Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü olabilir veya diğer kurumlar olabilir. Yani şikayet etmek yerine sorunu çözme odaklı ve çözüm odaklı çalışmalar yapmalıyız. Ben tüm AFAD gönüllüsü arkadaşlarımı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.