Etli Kuru fasulye, lezzeti ve doyurucu özelliği ile öne çıkıyor. Türkiye genelinde geleneksel bir ana yemek olan kuru fasulye, Diyarbakır'dan İzmir'e kadar farklı yörelerde farklı malzemelerle yapılır. Şırnak usulü kuru fasulye, özellikle kıvamı, lezzeti ve kullanıldığı et ile harika bir yemek oluyor.
Protein Zengini Şırnak Usulü Kuru Fasulye Tarifi
Şırnak'ta 20 yıldır esnaf lokantası işleten Serdar Usta, kuru fasulyenin sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda insanın gerekli protein ihtiyacını karşılamasıyla da önemli olduğunu vurguluyor. Malzeme oranının da büyük bir etkisi olduğunu belirten Serdar Usta, özellikle et ve fasulyenin doğru oranlarda kullanılmasının lezzeti artırdığını söylüyor. Ortalama bir 8 kişilik aileyi baz alarak, 1 kilogram fasulyeye 700 gram kadar koyunun en güzel yeri olan kaburga etinin eklenmesini öneriyor.
Haşlama İşlemine Lezzet Katın: Kimyon ve Kekik İle Gaz Sorununu Çözün
Sabah.com.tr'de paylaşılan içerikte, fasulyeyi pişirmeden önce yapılacak haşlama işlemine dikkat çekilerek. Tencereye eklenen 1 çay kaşığı kimyonun, fasulyenin gaz yapmasını önlediği belirtti. Aynı şekilde, doğru miktarda eklenen kekik de benzer bir etki göstererek gaz sorununu ortadan kaldırıyor.
Pratik ve Lezzet Dolu Tarif: Şırnak Usulü Bol Etli Kuru Fasulye
Malzemeler:
- Dermason (Tercihe Göre) Fasulyesi: 1 Kg.
- Kuşbaşı Et: 700 Gr.
- Orta Boy Kuru Soğan: 1 Adet
- Salça: 50 Gr.
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 litre sıcak su
Lezzetin sırrı doğru malzeme oranlarında gizlidir. Dermason fasulyesi, kuşbaşı et, orta boy kuru soğan ve salça ile hazırlanan bu Şırnak usulü kuru fasulye tarifi, sofranıza lezzet şöleni getirecek. Pratik ve doyurucu bu tarifi deneyerek, geleneksel doğu mutfağının enfes lezzetini yaşayabilirsiniz.
Hazırlanışı
Kuru fasulyeleri bir gece önceden soğukta suda bekletin ki pişmesi çabuk ve kolay olsun. Ertesi sabah kuru fasulyeleri süzgeç yardımı ile süzün. Kuru fasulye yapmaya ilk olarak kuru soğanları yemeklik küçük küçük doğrama işlemi ile başlayın. Doğramış olduğumuz soğanları derin bir tencerenin içine ekleyin hemen ardında sıvı yağı da ilave edip orta ateşte soğanları kavurmaya başlayın. Soğanlar hafif pembeleşip kavrulunca salçayı ilave edip 2-3 dakika kavurduktan sonra süzmüş olduğumuz kuru fasulyeyi ve eti ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz. Fasulye ve eti 3-4 dakika daha kavurduktan sonra tuzu hemen ardından suyu da ilave edip 30-40 dakika pişirmeye bırakın. Kuru fasulye genellikle bulgur pilavı ile servis yapılmakta. Tercihe göre pirinç pilavı ile yiyende var.