Şırnak kamuoyunda son günlerde gündeme gelen tartışmalar üzerine 35 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Şehri Nuh Platformu, yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, Şırnak Üniversitesi ve Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış hakkında bazı mecralarda sistematik şekilde yürütülen iddiaların asılsız olduğu ifade edilerek, bu sürecin bilinçli bir itibarsızlaştırma girişimi olduğu dile getirildi.
“Şırnak Üniversitesi Şehrin Kalkınma Gücüdür”
Platform tarafından yapılan açıklamada, Şırnak Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana kentin gelişiminde kritik bir rol üstlendiği vurgulandı. Eğitimden kültüre, sosyal hayattan akademik üretime kadar birçok alanda önemli katkılar sunan üniversitenin, binlerce gence umut olduğu ifade edildi.
Açıklamada, üniversiteye yönelik saldırıların yalnızca bir kurumu değil, doğrudan Şırnak’ın geleceğini hedef aldığına dikkat çekilerek şu ifadeler öne çıktı:
“Şırnak Üniversitesi, ilimizin ilim ve irfan merkezi olmanın ötesinde kalkınmanın lokomotifidir. Bu kuruma yönelik her türlü yıpratma girişimi, şehrimizin yarınlarına zarar verme amacını taşımaktadır.”
“Ortaya Atılan İddialar Gerçek Dışı”
Platform, Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış hakkında dile getirilen iddiaların daha önce defalarca yalanlandığını hatırlatarak, bu tür söylemlerin kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu belirtti. Açıklamada, söz konusu iddiaların hiçbir somut temele dayanmadığı ve tamamen algı oluşturma amacı taşıdığı vurgulandı.
Siyasi İsimlere Tepki: “Sormadan İtham Etmek Vicdana Sığmaz”
Açıklamada bazı siyasi isimlerin yaptığı paylaşımlara da değinilerek, özellikle eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın ifadelerine gönderme yapıldı. Platform, bir akademisyen ve rektörün böyle bir açıklama yapmasının mantık dışı olduğunu belirterek, doğruluğu teyit edilmeden yapılan yorumların kamu vicdanını zedelediğini ifade etti.
Aynı şekilde, bazı siyasetçilerin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla algı oluşturmaya çalıştığı belirtilerek, bu yaklaşım eleştirildi.
“Şırnak’taki Birlik ve Beraberlik Hedef Alınıyor”
Şehri Nuh Platformu, Şırnak’ta kamu kurumları arasında sağlanan uyum ve iş birliğinin bazı çevreleri rahatsız ettiğini savundu. Açıklamada, Valilik, belediye ve üniversite başta olmak üzere kurumlar arasındaki güçlü koordinasyonun hedef alındığı ifade edildi.
“Şehrimizde yakalanan huzur ve güven ortamını bozmak isteyen çevreler, bu tür kirli yöntemlerle algı oluşturmaya çalışmaktadır. Ancak bu girişimler sonuçsuz kalacaktır.”
Şırnak Üniversitesi’nin Katkıları Vurgulandı
Açıklamada, Şırnak Üniversitesi’nin son yıllarda attığı akademik ve bilimsel adımlara da dikkat çekildi. Özellikle Petrol Mühendisliği ve Sondaj Teknolojisi bölümleriyle enerji alanında önemli bir merkez haline gelme yolunda ilerleyen üniversitenin, bölge ekonomisine katkı sunduğu ifade edildi.
Bunun yanı sıra Tıp Fakültesi kurulması yönündeki çalışmalar, Merkezi Laboratuvarın akreditasyon süreci ve İlahiyat, Mühendislik ile Güzel Sanatlar fakültelerinin faaliyetleri de üniversitenin gelişim vizyonunun önemli parçaları olarak gösterildi.
“Akademik Özgürlük ve Şehrin İtibarı Korunacak”
Platform, açıklamasının sonunda Şırnak’ın sivil toplum temsilcileri olarak üniversitenin ve Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’ın yanında olduklarını net bir şekilde ifade etti. Akademik özgürlüğün korunması ve şehrin itibarının zedelenmemesi adına her platformda mücadele edeceklerini duyurdu.
“Bizler, Şırnak’ın sivil toplum temsilcileri olarak; şehrine ve vatanına hizmetten başka amacı olmayan üniversitemizin ve rektörümüzün yanındayız. Bu haksızlığa karşı her alanda mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz.”