58 yıl sonra 1400 yıllık Alim Dağı geleneği yeniden başladı

Geçmişte Asur, Roma, Bizans, Ermeni ve son olarak İslam medeniyetine ev sahipliği yapan Alem Dağı’nda şehit olan Ali Alim adına düzenlenen 1400 yıllık ‘Gıre Elim Ve Zew’ geleneği 58 yıl aradan sonra yeniden yapılmaya başladı.

Geçmişte Asur, Roma, Bizans, Ermeni ve son olarak İslam medeniyetine ev sahipliği yapan Alem Dağı’nda şehit olan Ali Alim adına düzenlenen 1400 yıllık ‘Gıre Elim Ve Zew’ geleneği 58 yıl aradan sonra yeniden yapılmaya başladı. Dev kazanlarda pişirilen yemekler yüzlerce metre uzunluğundaki yer sofralarında birlik beraberlik içerisinde yenildi.

Şırnak’ın İdil İlçesi sınırları içerisinde yer alan Alem Dağı konumu ve yüksekliğinden dolayı geçmişte Asur, Roma, Bizans, Ermeni ve son olarak İslam medeniyeti olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.

1400 yıl önce Müslümanlar tarafından bölgeye yapılan fetihler sırasında şehit olan ve Alem Dağı’na denf edilen Ali Alim adına alem dağında ziyafetler veriliyor.  Alem Dağı’nı ziyaret eden Müslüman, Asuri ve Suryaniler yüzyıllar boyunca burada Ali Alim adına hayır yemekleri verirlerdi. Geçtiğimiz son 58 yılda bölgede yaşanan kuraklık ve terör olayları yüzünden yapılmayan etkinlik bölgede sağlanan huzur iklimi ile bu yıl yeniden yapıldı.

58 yıl sonra yapılan etkinlikte bölgede yaşayan yöre halkının yanı sıra Mardin, İstanbul ve çeşitli illerde de insanlar etkinliğe katıldı.

Dev kazanlarda pişirilen yemekler, yüzlerce metre uzunluğundaki yer sofralarında birlik beraberlik içerisinde yenildi. İnsanlar Ali Alim’in mezarını ziyaret ederek dualar etti, kimileri ise mezarlık içerisinde bulunan ağaçlara dileklerinin gerçekleşmesi için çaput bağladı.

58 yıl sonra gerçekleşen ‘Gıre Elim’ etkinliğine Şırnak Valisi Osman Bilgin, Ak Parti Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Al, İdil Kaymakamı Refik Özsoy, siyasi parti temsilcileri ve yaklaşık 5 bin insan katıldı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan etkinlik yapılan dualar ile devam etti.

Şırnak Valisi Osman Bilgin; “Suriye, Irak ve Türkiye üçgeninin tam ortasında bulunan bir noktadayız. Burası Alem Dağı. 58 yıl önce en son yapılan etkinliği Valiliğimiz, kaymakamlığımız ve köy halkımızla birlikte yeniden ayağa kaldırdık. Bu güzelliği ortaya çıkardığımız için hemşerilerimizle gurur duyuyorum. Bu topraklar kardeşliğin, birlikteliğin toprakları. Bu topraklarda geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kurarak ancak bu birlikteliği devam ettirebiliriz. Bugün gençlerimiz, kadınlarımız, yaşlılarımız geçmişi ile geleceği arasında bağlantı kurmak için o özlemlerini gidermek için burada toplandılar. Aşlarını yemeklerini paylaştılar. Tabi bu paylaşımı asıl ortaya koyan toplumuzun inançları. Burada Gıre Elim denilen zatın, daha önce şehit olduğuna inanılan zatın türbesi de bulunmakta. Türbesini de ziyaret ettik. Bazı insanlar vardır hem yaşarken hemde öldükten sonra toplumlarda sorun olmuştur. Ama bazı insanlarda hem yaşarken hemde öldükten sonra insanları birleştirir. Burada yatan zatta insanları birleştiren bir zattır. 1000 yıl önce yaşanan bu olayın bugün birlikteliğini görüyoruz. Bunun güzelliğini yaşıyoruz. Ve bizi birleştiriyor. Aslında bu şunu gösteriyor insanların değerler üzerinden geçmişi ile bağlantı kurması ile örf ve adetleri terk etmemesi gerekiyor. Çünkü bunlar bizi birleştiren ve kardeşçe yaşamamıza vesile olan duygular. Bu topraklar 40 yıldır özellikle emperyalist ülkelerin nifak tohumları ekerek insanları birbirine düşüren topraklar. Son artıklarını temizlemek üzereyiz. İnşallah bu beladan bu bölgeyi kurtaracağız. Aslında biz hepimiz Şırnaklısı Hakkarilisi, Edirnelisi, Karslısı, Trabzonlusu hiç fark etmeksizin bu toprakları vatan yaptık. Dolayısıyla Şırnaklının Edirneliden Edirnelinin Şırnaklıdan hiçbir farkı yok. Hepimiz aynı ölçüde bu vatanın evlatlarıyız” dedi.

58 yıldır neden yapılmadığı ile ilgili soruya Şırnak Valisi Bilgin şu şekilde cevap verdi; “bunun 40 yılı malum terörün buradaki ayrıştırıcı etkisi. Terörün burada yarattığı tahribat. Toplumun genel değerleri üzerinde yarattığı erozyon.  Bunlar çok önemli etkenler. Ama çok şükür biz artık biz bu erozyonu sadece silahlı mücadele ile değil toplumsal ilişkilerin artması boyutunda da sürüdürüp artık o birlikteliği sağlıyoruz. Bazı gelenekler vardır o birleştiricilik hamuru çok yüksektir. Buradaki geleneklerimiz öyle. Daha önce 3 gün olarak yapılıyormuş şimdi bir gün olarak başlattık ama bundan sonra üstüne koyarak devam ettireceğiz” dedi.

Etkinlik sonunda ise Grup Tillo konser verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri