Türkiye’de ilk kez Ankara Sanayi Odası tarafından hazırlanan “İllerin Teknolojik Gelişmişlik Endeksi (ASO-İLTEK)” lansmanı, ASO 2024 yılı 2. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı yapıldı. ASO-İLTEK’in Türkiye’nin teknolojik kalkınma potansiyelini ortaya koyan kapsamlı bir analiz olduğunu belirten ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Endeksin ulusal boyutta teknoloji aktörleri arasındaki etkileşimi artırarak küresel düzeyde rekabetçiliğimizin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun da, “ASO-İLTEK geleceğe yönelik stratejik hedefler belirleme noktasında bizlere rehberlik edecek” ifadelerini kullandı.
Ankara Sanayi Odası’nın yaklaşık bir yıllık çalışmanın sonucu olarak hazırladığı ve Türkiye’de ilk olan “İllerin Teknolojik Gelişmişlik Endeksi (ASO-İLTEK), kamuoyuna tanıtıldı. ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahipliğinde gerçekleştirin tanıtım programına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Coşkun Çekiciler, Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Genel Müdürü Raif Can, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Zeki Durak, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, Organize Sanayi Bölgesi Başkanları, ASO Meclis ve Komite Üyeleri ile çok sayıda sanayici katıldı.
ARDIÇ: 61 YILLIK KÖKLÜ GEÇMİŞİMİZDEN GELEN TECRÜBE İLE SANAYİMİZİ DAHA DA GELİŞTİRECEĞİZ
Programın açılış konuşmasını yapan ASO Başkanı Seyit Ardıç, gerçekleştirdikleri yenilikçi proje ve faaliyetlerle Ankara’nın ve Türkiye’nin gelecek vizyonuna katkı sağladıklarını belirtti. Ankara’yı sanayi ve teknolojinin de başkenti yapma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirten Ardıç, “Bu çerçevede Odamız, firmalarımızın küresel değer zincirinde daha güçlü bir şekilde yer alması ve yüksek katma değerli, yenilikçi bir ekosistemin oluşmasını sağlamak amacıyla dijital ve yeşil dönüşümün sağlıklı bir şekilde yürütülmesine destek olmaktadır” dedi.
ASO’nun, Türkiye’nin teknolojik dönüşüm sürecinde güçlü bir konuma gelmesi amacıyla önemli bir projeye daha imza attığını belirten Ardıç, “Ankara Sanayi Odası İllerin Teknolojik Gelişmişlik Endeksi, kısa adıyla ASO-İLTEK, ülkemizin teknolojik kalkınma potansiyelini ortaya koyan kapsamlı bir analizdir. Bu Endeks, illerimizin teknolojik altyapı ve yetkinlik düzeylerini detaylı bir şekilde ele alarak, ilerleme yolunda güçlü bir stratejik yol haritası sunmaktadır” diye konuştu.
ARDIÇ: KÜRESEL DÜZEYDE REKABETÇİLİĞİMİZİN GELİŞTİRİLMESİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
Türkiye’de ilk kez ASO tarafından hazırlanan Endeksin, ulusal boyutta teknoloji aktörleri arasındaki etkileşimi artırarak küresel düzeyde rekabetçiliğin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağını belirten Ardıç, “ASO-İLTEK; dijital altyapı, araştırma ve yenilikçilik kapasitesi, sektörel yapı, teknoloji çıktıları, yaşam kalitesi ve iş gücü çekiciliği gibi kategorilerde illerimizin performansını ölçerek ülkemizin bölgesel teknoloji haritasını ortaya koymaktadır” dedi.
Coğrafi olarak yakın illerin oluşturduğu bölgesel teknoloji kuşaklarının küresel trendlere uyum kapasitelerini de bu çalışmayla analiz ettiklerinin altını çizen Başkan Ardıç, “Endeksimizi her yıl yayınlayarak teknolojik gelişimde hangi aşamaya geldiğimizi görmüş olacağız” ifadelerini kullandı.
ASO-İLTEK’in illerin teknoloji ve dijital dönüşüm yolculuğunda güçlü ve zayıf yönlerini de ortaya koyduğunu belirten Başkan Ardıç, “Böylece, ülkemizin teknolojik gelişim sürecinde hangi illerin daha fazla desteğe ve yatırıma ihtiyaç duyduğuna ilişkin politika yapıcılar için kapsamlı bir rehber niteliği taşıyacaktır. Sonuçlar, yalnızca sanayiciler ve iş dünyası için değil, merkezi ve yerel yönetimler, akademi ve yatırımcılar için de stratejik karar alınmasına destek olacaktır” diye konuştu.
ARDIÇ: TEKNOLOJİK GELİŞMİŞLİKTE BAŞKENT ANKARA’MIZ BİRİNCİ SIRADA
ASO-İLTEK’in, Türkiye’nin teknoloji temelli büyüme modeline geçiş sürecinde, doğru adımların atılmasına katkı sunacak bir kaynak niteliği taşıyacağını belirten Başkan Ardıç, şöyle devam etti:
“Teknolojik gelişmişlikte gururla söylüyorum ki başkent Ankara’mız birincidir, İstanbul ikincidir. İstanbul’u sırasıyla, Eskişehir, Kocaeli, İzmir, Bursa, Kayseri ve Sakarya takip ediyor. Son sıralarda ise Van, Gümüşhane, Bitlis, Hakkari, Şanlıurfa, Mardin, Muş ve Şırnak yer alıyor. İstanbul; sektörel yapı, dijital altyapı ve teknoloji çıktıları alt endekslerinde, Ankara ise araştırma ve yenilikçilik kapasitesi alt endeksinde ilk sırayı almıştır.
Ankara, araştırma ve yenilikçilik kapasitesi ile yaşam kalitesi ve işgücü çekiciliği alt endekslerindeki yüksek performansı ile İstanbul'un önünde birinci sıradadır. Ankara ve İstanbul yüksek AR-GE kapasitesi ve dijital altyapılarıyla uluslararası alanda da dikkat çekerken küreselde ise hak ettikleri yerlerin epey gerisindedir. Bu iki ilimizde yenilikçilik ve yüksek teknoloji odaklı çalışmalar, ülkemizin küresel teknoloji ekosistemindeki konumunu yükseltecektir.”
“TÜRKİYE TEKNOLOJİ 100” VE “ANKARA TEKNOLOJİ ÜSSÜ”
Ardıç, ASO-İLTEK'in tamamlayıcısı olarak gördükleri Türkiye Teknoloji 100 Yarışması ve Ankara Teknoloji Üssü projelerinin de önemine dikkati çekti.
Türkiye Teknoloji 100 Yarışması ile ülkenin teknoloji alanındaki yenilikçi ve başarılı şirketlerini öne çıkararak, küresel teknoloji sahnesindeki görünürlüklerini artırmayı hedeflediklerini dile getiren Ardıç, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin dört bir yanından yarışmaya katılacak firmalarımız, başarılarını ulusal ve uluslararası arenada sergileme fırsatı bulacak. Böylelikle hem bölgesel kalkınmamız hem de teknoloji ekosistemimiz güçlenecek. Ayrıca, yarışma sonucunda hazırlanacak olan Teknoloji 100 Raporu, hem sektörün gelişimine ışık tutacak hem de ülkemizin teknoloji alanındaki potansiyelini dünyaya tanıtacak. Ayrıca ASO Ankara Teknoloji Üssü Projesi ile kentimizin ekosisteminin potansiyelini ortaya çıkarmayı ve ihracat kapasitemizi artırmayı amaçlıyoruz. Projenin 2033'te tamamlanmasıyla yaklaşık 20 bin yeni nitelikli istihdam ve yıllık 1,5 milyar dolar ilave ihracat artışı sağlamayı hedefliyoruz."
UZUN: ASO-İLTEK BİZE REHBERLİK EDECEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun da konuşmasında, ASO-İLTEK’e ilişkin, Endeks, geçmişte gerçekleştirdiğimiz çalışmaların sonuçlarını değerlendirme ve geleceğe yönelik stratejik hedefler belirleme noktasında bizlere rehberlik edecek" dedi. Uzun, ASO-İLTEK'in illerin inovasyon kapasitelerini, beşeri sermayesini, altyapılarını ve bunlarla ilgili unsurları içermesinden dolayı kendilerine yol gösterici nitelik taşıdığını söyledi. Uzun, “Bu tür çalışmalar devam ettikçe doğru teşhis yapılacak ve illerimizin teknolojik gelişmişlik düzeyi artırılarak, Türkiye'nin teknoloji tabanlı kalkınma yolculuğunda daha sağlam adımlarla ilerlemesi mümkün olacak" ifadelerini kullandı.
Program, ASO Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Cansız’ın ASO-İLTEK’in detaylarını paylaştığı sunumuyla devam etti. Ardından, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, “ASO-İLTEK Bağlamında Küresel Eğilimler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.