Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Mir, Teklifin yasalaşması halinde, Anadolu Gazetelerinin kapanmasına neden olacağını vurgulayarak, internet yasasının ayrı ele alınması ve ayrı çıkartılması gerektiğini söyledi.
Basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeler içeren "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığına sunuldu. Değişiklik Teklifiyle, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınıyor. Böylelikle, internet haber siteleri de ilanlardan yararlanabilecek.
“İnternet yasası ayrı ele alınmalı, ayrı çıkartılmalıdır”
Meclise sunulan teklifle ilgili değerlendirmelerde bulunan Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Mir, konu ile ilgili şöyle konuştu: “Türkiye'de yayımlanan gazetelerde, süreli yayınların basıldığı işletmelerde, haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve 4857 Sayılı İş Kanunundaki işçi tanımı dışında olan kimseler ve bunların işverenleri Basın İş Kanununa tabidir. Basın Kanunu matbuat kanunu ile 1931'de yürürlüğe girdi. Yayın yapan kuruluşların yayınları ayrı ayrı belirtilirken; neden internet yasası, Basın Kanuna yamanmak istenmektedir. TV ve Radyo kanunu ile gazetelerin kanunu ayrı ayrı belirlenmişken; neden internetçiler gazetelere bağlanıp Basın İlan Kurumuna alınmaya çalışılıyor. İnternet yasası ayrı çıkartılmaz ise, Gazeteler kendi elleri ile sessiz sedasız gelirlerine ortak getirilmesine göz yumacaklardır. İnternet yasası ayrı ele alınmalı, ayrı çıkartılmalıdır. Anadolu Gazete Sahipleri, internet yasasının kendileriyle anılmasına, karşıdır. Bu konuda, Gazete Sahiplerinin oluru alınmadan çalışma yapanlar, Anadolu Gazetelerinin kapanmasına neden olacaklardır. Bunun başka izahı yoktur.”