Biçerdöverle Hasat Kontrol Tebliği Yayınlandı

Şırnak Valiliği 2023 Yılı Biçerdöverle Hasat Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Tebliği yayınladı.

Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2023 Yılı Biçerdöverle Hasat Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Valilik tebliğinde şu maddeler yer alıyor:

Madde 1- Bu tebliğ; tarla bitkilerinin (buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale, nohut, aspir vb.) zamanında, en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelen ürün kayıp ve hasatlarını en alt seviyede tutmak, eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçerek kamu düzen ve kamu güveninin korunması amacıyla Şırnak İli mülki hudutları dahilinde, biçerdöverlerin çalıştırılmaları, kullanımları, kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları kapsar. Yasal Dayanak

Madde 2- Eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu görevinin korunması amaçlanan bu Tebliğ Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Biçerdöverlerle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32 ve 40. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Biçerdöver Sahipleri ve Biçerdöver Operatörlerinin Sorumlulukları

Madde 3- Şırnak İli mülki hudutları dahilinde 2023 yılı hasat sezonunda, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin aşağıda belirtilen hususlara uymaları zorunludur.

a) " G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi" veya " Biçerdöver Operatör Belgesi" bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılmayacaktır.

b) Biçerdöver sahipleri ve operatörleri 2023 yılı için Şırnak İli mülki hudutları içerisinde yapılacak hasat sırasında %2 ürün kayıp oranını geçmeyecektir. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınacaktır.

c)Biçerdöver sahipleri 6'şar kiloluk 2 adet yangın söndürme cihazı bulunmayan biçerdöverleri çalıştırmayacaktır.

d)Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri yetkili kontrolörlerce talep edilmesi halinde kimliklerini ibraz etmek zorundadır.

e)Biçerdöverlerle hasat esnasında araziye namlu halinde bırakılan sapları balya veya saman olarak değerlendirilmediği durumlarda, biçerdöverlerin sap haznesine takılan ve bir kol vasıtasıyla devreye alınarak sapları parçalayıp araziye yayan sap kıyma düzeni(haşpay) veya sapları kıyarak arkasına takılı bir römorkta saman halinde toplayan (biçerdöver saman makinası) düzenlerinin biçerdöverlere monte edilmesi ve kullanılması gerekmektedir.

(Şilan Bahşiş)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri