Bitlis’te Yetişen Dev Patatesler Görenleri Şaşkına Çevirdi

Bitlis’in Ahlat ilçesinde yetiştirilen ve ağırlıkları 3 kilograma kadar yaklaşan patatesler görenleri şaşırttı. Herhangi özel bir çalışma yapılmadan yetiştirilen dev patatesler, vatandaşların ilgisini çekti.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli patates üretim merkezlerinden Bitlis’in Ahlat ilçesinde hasat edilen patatesler, büyüklükleriyle dikkat çekiyor. Üretici Fatih Ak’ın tarlasında yetişen patateslerin bazıları 2 kilogramı aşarken, en büyükleri 3 kilograma kadar yaklaşıyor.

Yemeklik patates üretimi sırasında kendiliğinden yetişen büyük ürünleri gören vatandaşlar şaşkınlık yaşarken, bazıları dev patatesleri cep telefonlarıyla görüntülüyor.

Uzun yıllardır patates üretimi yaptığını belirten üretici Fatih Ak, farklı türlerde üretim gerçekleştirdiklerini ve hasat döneminde zaman zaman bu büyüklükte patateslerle karşılaştıklarını söyledi. Patates almaya gelen vatandaşların ürünleri görünce şaşırdığını ifade eden Ak, gördükleri ilgiden memnun olduklarını dile getirdi.

Patates almak için geldiği sırada dev ürünleri gören Veysel Tüzün ise hayatında ilk kez bu büyüklükte bir patatesle karşılaştığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığının 2025 yılı Patates Ürün Raporu’na göre Bitlis, 2024 yılında 310 bin 937 ton patates üretimiyle Türkiye’nin en fazla üretim yapan 9’uncu ili oldu. Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinde 50 bin dekardan fazla alanda patates üretimi yapılırken, kentte 2025 yılı için 250 bin ton rekolte bekleniyordu.

Bölge ekonomisine önemli katkı sağlayan patates üretimi, aynı zamanda binlerce mevsimlik tarım işçisine istihdam sunuyor.

Öte yandan Guinness Dünya Rekorları kayıtlarına göre, dünyanın en ağır patatesi 2011 yılında İngiltere’de yetiştirilen 4 kilo 980 gramlık ürün oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri