Avukat Kerem Altıparmak, başvuru süreci hakkında şu bilgileri paylaştı: “Roboski Katliamı'nın 13. yıldönümünde, ailelerin 'yeni delillerle' başlattıkları hukuk mücadelesi önemli bir aşamaya geldi. BM İnsan Hakları Komitesi, başvurunun kabul edilebilirlik ve esasına ilişkin görüşlerini almak üzere hükümete bildirimde bulundu. Bu, Türkiye'nin uluslararası bir mekanizma önünde ilk defa esasa ilişkin savunma yapacağı bir durumdur.”
Altıparmak, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şu detayları verdi: “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Roboski aileleri tarafından yapılan başvuruyu kabul ederek, hükümetten yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edilip edilmediğine dair savunma talep etti. Daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), esasa ilişkin savunmalar alınmadan usuli nedenlerle kabul edilemezlik kararı vermişti. Bu nedenle, BM nezdinde Türkiye'nin esasa ilişkin ilk savunmasını yapması büyük önem taşıyor.”
Hükümetin cevaplarını sunmak için 6 aylık bir süresi bulunuyor. Bu sürenin uzatılmaması veya ek süre talebinin reddedilmesi durumunda, başvurucular hükümetin görüşlerine yanıt verecek ve ihlal tespit edilirse taleplerini bildirecekler.