Buzlu Ve Karlı Havalarda Sakatlanma Riski Var! Sakatlıktan Nasıl Korunursunuz?

SANKO Üniversitesi’nden bir uzman, kış mevsiminde sık görülen ayak ve el bileği kırıklarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri anlatıyor. İşte buzlu ve karlı havalarda yürümenin püf noktaları.

Buzlu ve karlı havalarda düşme ve sakatlanma riski nasıl azaltılır? Bu sorunun cevabını SANKO Üniversitesi’nden bir uzman veriyor. Dr. Öğr. Üyesi Cenk Cankuş, kış mevsiminde ayak ve el bileği kırıklarının sık görüldüğünü ve bunların önlenmesi için neler yapılması gerektiğini anlatıyor.

Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, buzlanma ve karlanma gibi durumlarda özellikle ileri ve orta yaşlı hastalarda ayak bileği kırıklarının arttığını belirtiyor. Bu kırıkların genellikle kayma, burkulma veya düşme sonucu oluştuğunu ve hastaların acil servislere ayak bileğinden gelen ses şikayetiyle başvurduğunu söylüyor. Ayrıca, el bileği kırıklarının da bu mevsimde sık rastlanan bir yaralanma olduğunu ve ileri yaşlarda kemik erimesiyle bağlantılı parçalı kırıklar şeklinde görülebileceğini ifade ediyor.

Peki, bu kırık ve çıkıklardan nasıl korunabiliriz? Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, karlı ve buzlu havalarda alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:

  • Ayakkabılar hava şartlarına uygun olmalı, kaymayı önleyen tabanlara sahip olmalı.
  • Küçük adımlar atılmalı, ani hareketlerden kaçınılmalı.
  • Eller yürürken cepte olmamalı, dengede kalmak için kullanılmalı.
  • Güneş gözlüğü kullanarak, karın parlamasına karşı daha rahat görüş sağlanmalı.
  • Bina içerisinde kayma ihtimaline karşı, girişte ayakkabıların altı iyice temizlenmeli.
  • Nörolojik sorunlar, denge sorunu ya da başka rahatsızlıklar yaşayan yaşlı hastalar, kaygan zeminlerde baston veya yürüme yardımcıları kullanmalı veya birinden destek almalı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri