Cizre’nin Öncelikli Talepleri Ankara’da Masaya Yatırıldı

Cizre TSO Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşerek Cizre OSB’nin altyapı ve enerji sorunları, genişleme alanı, demiryolu bağlantısı, serbest bölge ve tarihi alanların turizme kazandırılması gibi talepleri iletti.

Görüşmede Başkan Yıldırım tarafından hazırlanan kapsamlı rapor Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a sunuldu. Raporda Cizre’nin yatırım, üretim, ihracat ve istihdam kapasitesinin artırılmasına yönelik çeşitli başlıklar yer aldı.

Cizre OSB için altyapı ve genişleme talebi

Raporda öne çıkan konuların başında Cizre Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) sorunları geldi. Yaklaşık 1.000 dönümlük mevcut OSB’nin elektrik, altyapı, yol ve doğalgaz ihtiyaçlarının giderilmesi talep edilirken, demiryolu hattının OSB ile bütünleştirilmesi ve yaklaşık 1.700 dönümlük genişleme alanının kamulaştırılması istendi.

Başkan Yıldırım, özellikle OSB’nin enerji ve altyapı sorunlarının çözülmesi, genişleme alanının kamulaştırılması ve demiryolu bağlantısının sağlanmasının Cizre’nin sanayi kapasitesinin artırılması açısından öncelikli olduğunu ifade etti.

Serbest bölge ve sanayi projeleri gündemde

Görüşmede Cizre’de gıda, marangozluk ve demir-doğrama sektörlerine yönelik toplu işyerleri ve ihtisas sanayi alanlarının oluşturulması da gündeme getirildi. Bu projelerde arsa tahsisleri ile bürokratik süreçlerin hızlandırılması talep edildi.

Cizre-Silopi hattının stratejik serbest bölge olarak değerlendirilmesi önerisi de raporda yer aldı. Bu modelle bölgenin ihracat, lojistik, yatırım ve istihdam kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Gençlere yönelik projeler de aktarıldı

Cizre Sanayi Mektebi projesinin kapasitesinin geliştirilerek daha fazla gence ulaşması ve Cizre TSO ile OSTİM Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen Teknoloji Girişim Ofisi projesinin desteklenmesi de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a iletilen talepler arasında yer aldı.

Bunun yanı sıra bölgenin özel koşullarını dikkate alan ve hurda araçların yenilenmesini teşvik edecek mevzuat düzenlemesi yapılması istendi.

Cizre’nin tarihi değerleri için restorasyon talebi

Raporda, Cizre Kalesi ve tarihi surların restorasyon sorunlarının giderilerek çalışmaların bütüncül bir proje kapsamında tamamlanması ve tarihi alanların turizme kazandırılması talebi de yer aldı.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası, ilçenin üretim, yatırım, ihracat ve istihdam kapasitesini artırmaya yönelik taleplerin takipçisi olmayı sürdüreceğini bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri