Cudi Dağı'ndaki 154 yıllık tescilli değirmen, geleneksel yöntemlerle tahin üretimi yaparak bölgede benzersiz bir tarihi mirası sürdürüyor. Bu tescilli kültür varlığı, özenle restore edildikten sonra modern bir görünüme kavuştu. İşte, bu tarihi değirmenin hikayesi ve tahin üretiminin incelikleri.
Tescil ve Restorasyon: Geleneksel Değirmenin Yeniden Doğuşu
Cudi Dağı eteklerinde, Kumçatı beldesinde bulunan tarihi değirmen, 1869 yılından bu yana tahin üretimi yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 'taşınmaz kültür varlığı' olarak tescil edilmesiyle, bu eşsiz mirasın korunmasına büyük bir önem verildi. Tescil sonrasında, bakanlığın 110 bin TL'lik hibe desteğiyle değirmen, restore edildi ve modern bir görünüme kavuşturuldu.
Tahin Üretimi: Geleneksel İnceliklerle
Tahin üretimi, değirmenin hemen yakınında yetişen susamlardan elde ediliyor. Toplanan susamlar, önce yıkanıyor ve ardından evlerin damlarında kurumaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra odun ateşinde kavrulan susmalar, öğütülmeye hazır hale geliyor.
Tahin üretimi için değirmene getirilen susamlar, geleneksel yöntemlerle öğütülerek tahin haline getirilir. Değirmen, 24 saat boyunca kesintisiz çalışıyor. Tarihi değirmende yıllık 30 ton tahin üretiliyor.
Geleneksel ve Lezzetli: Cudi Dağı Tahini
Değirmenin sahibi Müzbah Demir, değirmenlerinin tarihine vurgu yaparak, günde yaklaşık 400 kilo tahin elde ettiklerini belirtti.. Demir, "Değirmenimiz iki sene önce Kültür Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi. Değirmenimizin 1869'dan günümüze kadar 154 yıllık geçmişi var. Burada tahin üretiyoruz, yüzde 100 yerli. Ata tohumundan gelen bir susam kullanıyoruz. Değirmenimiz su ile çalışıyor ve 24 saat kesintisiz çalışır. Hem kendimize hem de çevre köy, belde ve ilçelerden gelenler, tahin üretiyoruz. 1 kilo ham susamdan 800 gram tahin elde ediyoruz. İnternet üzerinden istenen her yere gönderiyoruz. " diyor.