Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Çankaya Köşkü’nde gazetecilerle bir araya gelerek yeni anayasa çalışmaları, Terörsüz Türkiye süreci ve çalışma hayatına yönelik yasal düzenlemeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Yeni anayasa süreci başladı
Yeni anayasa çalışmalarına değinen Uçum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmanın ardından sürecin başladığını değerlendirdi.
Uçum, 28. Dönem Meclisi’nin kalan süresinde yeni anayasanın içeriğine ilişkin fikirlerin somutlaşabileceğini, 2028 seçimlerinden sonra oluşacak 29. Dönem Meclisi’nde ise yeni anayasanın hazırlanıp kabul edilmesinin mümkün olabileceğini ifade etti.
Yeni anayasa çalışmasında öncelikle anayasanın temel ilkeleri ve yapısı üzerinde ortak bir anlayış oluşturulmasının önemine dikkat çeken Uçum, Hukuk Politikaları Kurulu olarak tartışmalara katkı sunmaya devam edeceklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı seçilme şartlarıyla ilgili açıklama
Cumhurbaşkanının seçilme yeterliliği ve görev süresinde değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu da yanıtlayan Uçum, incelediği anayasa taslaklarında bu konularda değişiklik görmediğini söyledi.
Terörsüz Türkiye sürecinde MGK kararı bekleniyor
Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin de konuşan Uçum, 7595 sayılı Millî Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun kapsamında yürütülecek hukuki sürecin aşamalarını anlattı.
Uçum, terör örgütünün tamamen tasfiye edildiğinin ve silahların bırakıldığının tespitine ilişkin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararının Resmî Gazete’de yayımlanmasının beklendiğini belirtti. Kararın bu yıl bitmeden yayımlanmasının kuvvetle muhtemel olduğunu ifade etti.
Uçum’un açıklamasına göre, kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından kanun kapsamındaki kişiler için altı aylık başvuru süreci başlayacak. Yapılacak başvurular savcılıklar, mahkemeler ve infaz hâkimlikleri tarafından dosya bazında değerlendirilecek. Şartları karşılayan kişiler hakkında kanunda öngörülen erteleme hükümleri uygulanabilecek.
İş Kanunu çalışmaları da gündemde
Uçum, çalışma hayatına ilişkin mevzuatın yeniden ele alınması amacıyla Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hukuk Politikaları Kurulu arasında yürütülen çalışmalarda büyük ölçüde sona gelindiğini söyledi.
Mevcut mevzuatta farklı iş kollarına ilişkin düzenlemelerin bulunduğunu belirten Uçum, yeni Türk İş Kanunu çalışmasının çalışma hayatındaki farklı ve çelişkili uygulamaların giderilmesine katkı sunmasının beklendiğini ifade etti. Düzenlemenin basın çalışanlarının çalışma süreleri ve diğer hakları açısından da önemli değişiklikler getirebileceğini kaydetti.