Yaklaşık 2 yıl önce depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkımına karar verilen Rekabet Kurumu İlkokulu meclis gündemine taşındı.
Şırnak’ta okulların hem fiziki hem de eğitime dair sorunların olduğunu belirten İrmez “Bir okulun daha işlevsiz kalıp eğitim-öğretime katkı sağlayamaması mevcut okulların kalabalıklaşmasına, nitelikli eğitimin gerçekleşememesine de sebep olmaktadır” dedi.
“İkili eğitime geçildi”
Şırnak Merkez’de bulunan Rekabet Kurumu İlkokulu, iki yıldır atıl halde duruyor. Burada eğitim gören öğrenciler ise Hürriyet Ortaokulu’na taşındı. Hürriyet Ortaokul ise kapasite sorunu nedeniyle ikili eğitime geçmek zorunda kaldı. Bu duruma tepki gösteren Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, “Şırnak Merkez’de bulunan Rekabet Kurumu İlkokulu, iki yıla aşkın bir süredir boşaltılıp atıl halde bırakılmıştır. Okulun yaklaşık 400 öğrencisi ise Hürriyet Ortaokulu’na nakledilmiş ve öğrenciler mağdur edilmiştir. Nakillerden dolayı Hürriyet Ortaokulu’nda ikili eğitime geçilmiştir” ifadelerini kullandı.
“Öğrenciler ikili eğitim nedeniyle zorluk çekiyor”
Milli Eğitim Bakanı’nın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına sunulan önergede, ikili eğitim modelinin öğrencilerin sağlıklı eğitim almasını engellediğini ifade eden İrmez, Milli Eğitim Bakanlığını harekete geçmeye çağırdı: “Hürriyet Ortaokulu’nda devreye konan ikili eğitim hem okulun mevcut öğrencilerine hem de nakil olan öğrencilere zorluk çıkartmaktadır. İkili öğretimin öğrenciler açısından okul açılış saatinin sabah çok erken kapanış saatinin de akşam çok geç saatlerde olması, öğrencilerin kış zamanlarında zorlanması, sabahçı öğrencilerin uykulu olması, öğlencilerin geç yatıp geç kalkması, öğrencilerin beslenme ve dinlenme zamanlarının az olması, okula ulaşım ve trafikte sorunlar yaşanması gibi birçok olumsuz durum yaratmaktadır. Ayrıca Rekabet Kurumu İlkokulu’nun bulunduğu çevrede tek ilkokul olması da dikkate değer önemli bir noktadır.”
“Rekabet Kurumu İlkokulu acilen yeniden faaliyete geçmelidir”
Şırnak’ta eğitimde birçok sorun yaşandığını belirten İrmez, öğrenciler ve velililerin mağduriyetlerinin sona ermesi için Rekabet Kurumu İlkokulu’nun yeniden inşa edilip faaliyete geçmesi gerektiğini belirtti. İrmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şırnak’ta okulların hem fiziki hem de eğitime dair sorunları çığ gibi büyümüşken bir okulun daha işlevsiz kalıp eğitim-öğretime katkı sağlayamaması mevcut okulların kalabalıklaşmasına, nitelikli eğitimin gerçekleşememesine de sebep olmaktadır. Rekabet Kurumu İlkokulu’nun zaman kaybetmeksizin yeniden inşa edilip faaliyete geçmesi hem öğrenciler hem öğretmenler hem de veliler için büyük bir gereklilik halini almıştır.”
Milli Eğitim Bakanı’nın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına sunulan önergede sorulan sorular ise şu şekilde:
- Rekabet Kurumu İlkokulu’nun iki yıldır atıl halde bırakılmasının sebebi nedir?
- Yeni bir okulun yapılması için ne tür adımlar atılmıştır, atılmaktadır?
- Rekabet Kurumu İlkokulu’nun yeniden inşaatı için ihale süreci başlatılmış mıdır?
- Başlatılmış ise ihalenin sonucu ne olmuştur ve ihale şartları (ihale usulü, maliyeti, teslim tarihi vb.) nelerdir?
- Rekabet Kurumu İlkokulu’nun yeniden faaliyete girip eğitim-öğretime başlaması için hangi tarih öngörülmektedir?