Depozito Sisteminde Yeni Dönem: Bakkal ve Büfeler de İade Noktası Olacak

Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) koordinasyonunda yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar Sistemi genişletiliyor. Hayata geçirilecek "Mobil DOA" uygulamasıyla, depozito iade makinesi bulunmayan market, bakkal ve büfeler de Manuel İade Noktası olarak dahil olacak.

Yeni uygulama kapsamında, Depozito Bilgi Yönetim Sistemi (DBYS) üzerinden kayıt işlemlerini tamamlayan işletmelere ücretsiz el terminalleri verilecek. Bu cihazlarla barkod doğrulama, sayım, kayıt ve veri aktarımı gibi işlemler tek cihaz üzerinden gerçekleştirilecek.

Sistemin işleyişine göre vatandaşlar, el terminali üzerindeki karekodu cep telefonlarıyla okutarak işlemi başlatacak. Ardından DOA logolu içecek ambalajlarının barkodları okutulacak. Doğrulanan her ambalaj için 1 TL teşvik bedeli vatandaşların dijital DOA Cüzdan hesabına aktarılacak.

Sisteme dahil olan market, bakkal ve büfeler ise vatandaşlardan teslim aldıkları ambalajları yetkilendirilmiş saha operatörlerine teslim ettiklerinde, her ambalaj için 50 kuruş teşvik ödemesi alacak. Böylece ek makine yatırımı yapılmadan mahalle ölçeğinde yaygın bir depozito iade ağı oluşturulması hedefleniyor.

Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Nurullah Öztürk, Mobil DOA uygulamasıyla depozito iade makinesi bulunmayan işletmelerin de sisteme kolaylıkla dahil olacağını belirterek, "Vatandaşlarımızın ambalajlarını iade etmek için uzak mesafelere gitmek zorunda kalmadığı, her mahallede erişilebilir iade noktalarının bulunduğu güçlü ve yaygın bir sistem oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri