Diyarbakır'da Mandaların Konforu İçin 164 Gölet Yapıldı

Türkiye'de aşırı sıcaklar etkili olmaya devam ederken bazı illerde besi hayvanlarının konforu için büyük çabalar harcanıyor. Diyarbakır'da da mandaların sıcaktan etkilenmemesi için belediye tarafından 164 tane gölet yapıldı.

Bütün dünyanın aşırı sıcakların etkisinde olduğu son günlerde, Diyarbakır sıcağı en fazla hisseden yerlerden. Sıcaklardan insanlar kadar hayvanlar da etkileniyor. Özellikle günün belli saatlerini suyun için geçirmek zorunda olan mandalar yılın en zor günlerini yaşıyor. Sıcaklar nedeniyle suların da azalması mandaların yaşamını daha da güçleştiriyor. Çobanlar bazen sulak bir alan bulabilmek için kilometrelerce yol gitmek zorunda kalıyor.

Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin en büyük manda nüfusuna sahip ikinci ili olan Diyarbakır'da bu yıl daha fazla olan sıcaklardan etkilenmemesi için suni göletler yapmaya başladı. VOA Türkçe'den Mahmut Bozarslan'ın haberine göre, göletlerden biri 400 mandanın bulunduğu Silvan ilçesine bağlı Bağdere köyünde yapıldı. Sabah gün doğmadan ahırlarından çıkarılan mandalar, güneşin tepeye çıktığı saatlerde köy yakınlarındaki gölete getiriliyor.

GÜNÜN EN SICAK SAATLERİNİ SUDA GEÇİRİYORLAR

Suyu uzaktan fark eden hayvanlar koşarak gölete atlıyor. Mandalar gölette hem serinliyor hem de çamur banyosu yapıyor. Saatlerce göletten çıkmayan mandalar sıcağın etkisinin azalmasıyla sudan çıkarak ahırlarının yolunu tutuyor.

Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi tarafında yapımına başlanan göletlerin sayısı 164’ü buldu. Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nihat Nurbaki VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, 60’a yakın gölet daha yapacaklarını söyledi. Küresel ısınmanın en fazla etkilediği yerlerin arasına Güneydoğu’nun da bulunduğuna dikkat çeken Nurbaki, mandaların rahat etmesi için göletleri yaptıklarını ifade etti

'MANDALARIMIZ DAHA RAHAT ETSİM DİYE GÖLETLERİ YAPTIK'

Nurbaki, göletler sayesine ahırların dışına rahatlıkla çıkacağına vurgu yaparak, “Biz mandalarımızın daha rahat etsin hem eti hem sütü bol olsun diye bu göletleri yaptık. Mandanın iki önemli talebi var. Bir, ot veya yiyebileceği bir şey, ikincisi de suya ihtiyacı var. Eğer bu ikisi bir arada olmasa etinde sütünden faydalanamazsın. Çok az olur. Manda suyla buluşmadığı, sudan yeteri kadar faydalanmadığı zaman kendisinden stres olur, hastalıklı olur” dedi

'HEM ET HEM DE SÜT VERİMLERİ ARTIYOR'

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Vural ise göletlerin hayvanları sıcaktan koruyacağı gibi verim artışına da neden olacağını söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Vural “Hayvanın sıcaktan korunması demek, onun verimi ve sağlığı açısından son derece önemlidir. Hastalanmaması demek, daha çok süt vermesi demektir. Bu bakımdan göletler son derece önemli. Tabii su olmazsa da bir sıkıntı olmuyor ama süt ve yavru verimi düşüyor. Bunu yaptığımız zaman hayvanın fizyolojisi daha sağlıklı oluyor. Böylece bize de daha iyi verim vermiş oluyor” diye konuştu.

KENTTE 17 BİN MANDA YETİŞTİRİLİYOR

Yıllardır manda çobanlığı yapan Selahattin Köylü ise göletlerden sonra mandalardaki değişimi fark ettiğini söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Köylü, “Bu gölet yapıldığından beri hem sütlerinde hem etlerinde fark var. Bir de renkleri güzelleşti” şeklinde konuştu.

Diyarbakır yaklaşık 17 bin manda ile, Samsun’dan sonra, Türkiye’den en fazla manda sayısına sahip ikinci il. Samsun’da ise kayıtlı 19 bin civarında manda bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri