Yoğurt içinde bulunan probiyotikler sayesinde bağırsak sistemini güçlendiriyor. Bağırsak florasını düzenleyen yoğurt kanser riskini azaltmakta, bir çok alerjik hastalıklara karşı da kalkan olmakta. Aynı zamanda doğan bir antidepresan olan yoğurtun faydaları saymak ile bitmiyor. Süt içemeyenler için yoğurtun tüketilmesi daha uygundur.
Türk yemek kültürü ve özellikle bölgemizin vazgeçilmezlerinden olan yoğurt çok faydalı bir besin kaynağı.
Yoğurdun içerisinde kalsiyum, B12 ve B6, postasyum ve magnesyum bulunmakta. Bunun yanı sıra yoğurtlar, bağırsak mikrobiyotasını arttırabilen protein, kalsiyum, vitaminler ve canlı kültür veya probiyotikler açısından da zengin. Yoğurt içerdiği kalsiyum sayesinde hem kemiklerini hemde dişlerinizi koruyabilirsiniz. Bir kase yoğurt insanların bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır.
100 gram yoğurtta 4,5 gram protein bulunmaktadır. Yoğurt gibi proteini yüksek besinler, kasların gelişimini desteklerken düşük proteinli gıdalara göre her zaman daha doyurucudur. Yoğurt zengin kalsiyum içeriyle de ön plana çıkmaktadır. Kalsiyum kemiklerin dişlerin güçlü olmasını sağlayan mineraldir.100 gram yoğurt kalsiyum ihtiyacının %15’ini karşılayabilmektedir. Yoğurttan alınan kalsiyum yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Yoğurt ayrıca potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içermektedir. Bu da yoğurdu gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirmektedir. Ayrıca yoğurt başta olmak üzere fermente süt ürünleri tüketimi sonucunda meme kanseri riskinin azaldığı belirlenmiştir.
Probiyotikler bağırsağın doğal florasının hastalığa neden olan her türlü zararlı organizmaya karşı korumaktadır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin büyük bir kısmı bağırsaklarda bulunur ve bağırsakların güçlü olması bağışıklık sisteminin de güçlü olması demektir.
Ne kadar tüketilmeli?
Günlük tüketilmesi gereken yoğurt miktarı diğer süt ürünlerinin tüketilme durumuna göre değişmektedir. Eğer süt ve peynir hiç tüketilmiyorsa yoğurdu porsiyon olarak arttırmak gerekir. Ayrıca günlük alınması gereken miktar kişilerin enerji gereksinmesine göre de farklılık göstermektedir. Kahvaltılarda peynir yenildiği, günde 1 bardak da süt tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir. Fakat günlük beslenmenizde süt ve peynire hiç yer vermiyorsanız, günde 3-4 kase yoğurt tüketmeniz gerekmektedir. Tüketilecek yoğurdun ev yapımı ve doğal olması önemlidir.
Çocuklar ve büyükler ne kadar tüketmelidir?
Süt ve süt ürünlerinde tüketilmesi gereken miktar; yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik ve emzirme dönemi, yaşlılık vb) göre değişiklik göstermektedir.
1-3 yaş grubu çocuklar için 4 porsiyon/gün
4-6 yaş arası çocuklar için 3-4 porsiyon/gün
7-9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 porsiyon/gün
10-18 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon/gün
Yetişkinler; günlük 3 porsiyon, 65 yaş ve üzeri bireyler ise 4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir.
Menopoz dönemi beslenmesinin en önemli besini yoğurttur. Kalsiyum açısından zengin olan yoğurt bu dönemde oluşacak kemik kayıplarının tedavisinde ve oluşumunun engellenmesinde en büyük yardımcıdır. Az yağlı, ev yapımı yoğurtlar tercih edilmelidir.