Dr. İbrahim Kahraman’dan Şırnaklılara Çağrı: “Kanserden Değil, Geç Kalmaktan Korkun”

Şırnak Devlet Hastanesi’nde Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açılan bilgilendirme standında vatandaşlara meme kanserinde erken teşhisin önemi anlatıldı.

Şırnak Devlet Hastanesi poliklinik girişinde kurulan ve Şırnak Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Sanrı’nın da ziyaret ettiği stantta, sağlık personelleri tarafından vatandaşlara broşürler dağıtıldı. Meme kanserinin belirtileri, erken tanı yöntemleri ve risk faktörleri hakkında bilgilendirme yapılan stantta, vatandaşlara rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunuldu.

“Erken teşhis hayat kurtarır”

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Dr. İbrahim Kahraman, hastalığın erken evrede tespit edilmesi durumunda başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini ifade etti. Meme kanserinin çevresel ve genetik risk faktörleri bulunduğunu belirten Kahraman, aile öyküsünün önemine dikkat çekti.

Kahraman, “Meme kanserinin çevresel risk faktörleri var, genetik risk faktörleri var ve riski azaltan faktörler var. Riski artıran en önemli faktörlerden biri genetik yatkınlık. Meme kanseri ülkemizde teşhis ve tedavisi yapılabilen bir hastalık. Ultrason ve mamografi ile hastalığın teşhisini koyup tedavisini yapabiliyoruz. Şu anda mevcut hastanemizde de meme kanseriyle ilgili taramalar yapılıyor ve erken teşhis konulabiliyor. Meme kanserinin en önemli özelliği, erken teşhis konulduğunda hastanın bu hastalığı rahatlıkla atlatabilmesidir.” dedi.

40 yaşından sonra düzenli kontrol uyarısı

Kadınların düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Kahraman, özellikle 40 yaşından sonra taramaların önem kazandığını belirtti. Ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan kadınların ise 40 yaşını beklemeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini ifade etti.

Kahraman, “Kadınların yapması gereken şey hastaneye müracaat etmek. Özellikle 40 yaşından sonra her kadının mutlaka yıllık olarak gelmesi gerekiyor. Ailesinde meme kanseri olan hastaların da 40 yaşını beklemeden daha önceden hastaneye başvurması lazım. Ultrason, mamografi ve MR görüntülemeleriyle erken teşhis koyabiliyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır. Erken teşhis konulan bir hastamız bu hastalığı rahatlıkla atlatabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Hastalığın geç evrede teşhis edilmesinin tedavi sürecini zorlaştırabileceğine ve hastanın yaşamını tehdit edebileceğine dikkat çeken Kahraman, erken tanının önemini bir kez daha hatırlattı. Meme kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen ve atlatılabilen bir hastalık olduğunu belirten Kahraman, 40 yaşından genç kadınların da şüpheli bir durumla karşılaşmaları veya aile öykülerinin bulunması halinde sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.

“Her şey ücretsiz, vatandaşlarımız hastaneye başvursun”

Hastanede sunulan tarama hizmetlerinin ücretsiz olduğunu vurgulayan Dr. Kahraman, “40 yaşından sonra herkesin mutlaka en az yılda bir kez başvurması lazım. 40 yaşından genç olan hastalar da şüphe duydukları zaman ya da aile öyküsü varsa hastaneye başvurmalı. Her şey ücretsiz. Hasta sadece hastaneye başvursun, gerisi sorun değil.” dedi.

Vatandaşlardan erken teşhis çağrısına destek

Erken teşhis için kurulan standa başvuran vatandaşlardan Necibe Ahın da taramalarını yaptırdığını ve sonuçları beklediğini belirtti. Ahın, “Taramalar yapıldı, sonuçları bekliyoruz. Erken teşhis çok iyi. Mutlaka herkes erken teşhis yapmalı.” ifadelerini kullandı.

Şırnak Devlet Hastanesi’nde hafta boyunca devam etmesi planlanan farkındalık çalışmasıyla vatandaşların meme kanseri konusunda bilinçlendirilmesi ve düzenli taramalara yönlendirilmesi hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri