Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre, direksiyon eğitimi sınavları, il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve onayladığı iki farklı rotada yapılacak.
Engelli sürücü adayları, kendilerine uygun araçlarla eğitim alarak sınavlara girebilecek. Kurum açılışında resmi belgelerin gecikmesi durumunda bir ay ek süre, eksikliklerin giderilmesi için ise 20 gün ek süre verilecek.
Kurslara kayıt sırasında yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı zorunlu hale getirilecek. Sahada yaşanan sorunları gidermek ve sahteciliği önlemek amacıyla kayıt sırasında kursiyerin fotoğrafı çekilecek ve sisteme yüklenecek. Ayrıca, kursiyer için düzenlenen faturalar Özel MTSK Modülüne işlenerek kayıt dışılık önlenecek.
Direksiyon eğitimi sınavlarında ilk dört sınavda başarısız olanlar, ikinci dört sınav hakkını başka bir kursta kullanabilecek. Teorik sınavları geçen ancak kaydını sildiren veya direksiyon sınavlarında başarısız olan kursiyerler, üç yıl içinde yeniden kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf olacak.
Askerlik, hamilelik, doğum veya uzun süreli tedavi gerektiren hastalık durumlarında sınav hakları dondurulabilecek ve mazeret süresi sonunda kullanılabilecek. Başarılı kursiyerler, sertifikalarını e-Devlet üzerinden alabilecek.
Sınav saatleri 07.00-18.00 yerine 07.00-21.00 arasında yapılacak ve uygulama sınav süresi 40 dakika olacak. Sınav güzergahları, sınav yürütme komisyonu tarafından kura ile belirlenecek. Geri park uygulamasında kursiyerler, koniler arasına tek hamlede giremezse bir kez daha deneyebilecek.
"A1" sınıfı sertifika almak isteyenler, yönetmelikte belirlenen direksiyon eğitimi süresinin yarısı kadar eğitim alarak sınavı geçtiklerinde sertifika alabilecekler. Eğitim ve sınav araçlarının yaşı, ilk takvim yılında bir yaşında kabul edilecek şekilde hesaplanacak.
Sınavlarda komisyon üyelerini tehdit eden, hakaret eden veya yerine başkasını sınava sokmaya çalışan kişiler 5 yıl boyunca sınavlara katılamayacak. Direksiyon sınavı komisyonları bir günde 12 yerine 10 kursiyer sınavı yapabilecek. İlçede yeterli komisyon üyesi yoksa başka ilçelerden görevlendirme yapılabilecek.
Sınav komisyonu, sınavdan bir gün önce sınav güzergahında inceleme yapacak. Uygulama alanlarında kolaylaştırıcı işaretlerin bulunup bulunmadığını kontrol edecek. Dar alanda dönüş ve tali yolda araç kullanma gibi uygulamalar yapılacak.
Yönetmelik değişiklikleri kapsamında, direksiyon eğitimi komisyon üyeleri ve usta öğreticiler iki yıl içinde hizmet içi eğitim alacak. Değişikliklerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek.