Ev ve işyerlerindeki elektrik abonelik sistemini kökten değiştirecek olan Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) hakkında son detaylar açıklandı. Yıllık tüketimi belirli bir seviyenin üzerinde olan aboneler, 1 Ocak 2025 tarihine kadar bu sisteme geçiş yapmak zorunda kalacaklar.
Cep telefonundan birçok işlemi kolayca yapabilmeyi sağlayacak yeni sistem, 1 Ocak 2024 tarihinde devreye girdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) taslağına göre hazırlanan projede önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye genelinde elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlar, MASS sistemi ile entegre edildi.
Bu uygulama sayesinde, elektrik sayacı ve merkezi yazılım arasında kurulacak iki yönlü iletişimle tüketim verileri doğrulanıp saklanabiliyor. MASS sistemi; modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşuyor.
Elektrik sayaçlarının MASS kapsamına dahil edilmesi, gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı gibi işlemler dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilecek. Ancak, sistem hakkında az bilinen bir detay da ortaya çıktı.
Yıl Sonuna Kadar Zorunlu Geçiş
Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), geçmişe dönük verileri de içerecek mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geliştirecek. Elektrik dağıtım şirketleri, bu uygulama için gerekli verileri EPİAŞ’a sunacak altyapıyı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar oluşturmak zorunda.
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ise 1 Ocak 2025 tarihine kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi’ni yayımlayacak. Dağıtım şirketleri, bu şartnameye uygun merkezi haberleşme yazılımını 1 Nisan 2025 tarihine kadar kuracak ve 1 Ağustos 2025 tarihine kadar uzaktan okuma yapılabilen tüm sayaçların verilerini bu yazılımla entegre edecek.
Ayrıca, dağıtım şirketleri tarafından 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren tedarik edilecek tüm akıllı sayaçlar, modemler, merkezi haberleşme yazılımları ve veri yoğunlaştırıcılar birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olacak. Bu sayede, kullanıcılar ve dağıtım şirketleri arasında kesintisiz bir veri akışı sağlanacak.
Bu yeni dönemle birlikte, Türkiye’deki tüm elektrik aboneleri, enerji tüketimlerini daha verimli yönetebilecek ve enerji tasarrufu yapabilecekler. Hem evlerde hem de işyerlerinde büyük kolaylık sağlayacak bu sistem, ülkenin enerji yönetiminde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.