En Lezzetli Elma Reçeli Tarifi - Adım Adım Nasıl Yapılır?

Şırnak’ta Elma hasadı başladı. Üreticilerin zamanla yarışarak hasat ettiği elmalar, vitamin deposu özelliği ile ön plana çıkıyor. Peki elma reçeli yaptınız mı? Elma reçeli nasıl yapılır? İşte detaylar.

Elma reçeli, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biridir. Hem kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi, hem de tatlılarınıza eşsiz bir lezzet katan elma reçeli tarifi ile sizlere lezzet dolu bir deneyim sunuyoruz. İşte, adım adım enfes elma reçeli yapımı!

Gerekli Malzemeler:

Elma reçeli yapmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:

1 kg taze ve olgun elmalar

500 gram toz şeker

1 limonun suyu

1 su bardağı temiz su

1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Elma Reçeli Nasıl Yapılır?

Elma reçeli yapımı oldukça basit ve keyifli bir süreçtir. İşte elma reçeli yapmanın adımları:

İlk adım olarak elmaları güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun. Ardından elmaları ikiye böldükten sonra çekirdeklerini çıkarın. Elmaları istediğiniz büyüklükte doğrayabilirsiniz. Kabuklarını da seviyorsanız, kabukları soymadan doğrayabilirsiniz.

Doğradığınız elmaları geniş bir tencereye alın. Üzerine toz şekeri ve limon suyunu ekleyin. Eğer tarçın kullanmak istiyorsanız, şimdi ekleyebilirsiniz. Son olarak, suyu da ilave edin.

Tencereyi ocağa alın ve orta ateşte karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi biraz kısın ve ara sıra karıştırarak yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirin. Elmaların yumuşamaya başladığını ve şekerin kıvam aldığını göreceksiniz. Reçeliniz rengini bulacaktır.

Reçel kıvam aldığında ocaktan alın ve soğuması için bir kenara bırakın. Reçeliniz soğuduktan sonra steril cam kavanozlara dökün ve ağızlarını sıkıca kapatın.

Elmanın besin değerleri nelerdir?

100 gram ağırlığındaki bir elmanın yaklaşık %85’i sudur. Ortalama 11.6 gr karbonhidrat içerir. Karbonhidratlar vücudun ana enerji bileşenidir. Elmanın glisemik indeksi, protein ve yağ içeriği düşüktür.

Elma, lifli bir yapısı olması nedeni ile bağırsak tembelliğine iyi gelen, bununla beraber kolesterol ve karbonhidratların emilimini düzenlemeye yardımcı çözünür bir lif olan pektin içeriği en yüksek meyvelerden biridir.

Elmada C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler yoluyla sağlanmalıdır. Yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir, demir emilimini artırır. İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir. Elmadaki vitaminden en iyi şekilde yararlanmak için elma çiğ olarak, kabuklu veya kabuğu soyulduktan hemen sonra tüketilmeli çünkü C vitamini havadaki ısı ve oksijenin etkisine karşı hassastır.

Elma; potasyum, fosfor, kalsiyum, çinko, demir gibi mineraller içermektedir. Potasyum, normal kan basıncını ve kas fonksiyonunu korumaya yardımcı olan bir mineraldir.

Elma, enerji metabolizmasına katkıda bulunur ve hücreleri oksidatif strese karşı korur.

Elmanın faydaları nelerdir?

Elmanın sağlığa faydaları hakkına birçok araştırma bulunmaktadır.

Zengin su içeriğinin yanı sıra birçok vitamin ve mineral içermektedir. Elmanın sağlığa faydaları; lifli yapısı (pektin) ve antioksidanlar (polifenoller, C vitamini) ile bağlantılıdır.

Başta C, A, K, E ve B vitaminleri açısından zengin olan elma içerdiği mineraller ve eser elementlerle hem enerji verir hem de hücre koruyucudur. Zengin su içeriği ile vücudun düzgün çalışması için gerekli olan hidrasyonu sağlar.

Elmanın zengin lif ve antioksidan bileşenleri kolesterol düşürücü etkileriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlamakta, diyabet ve obezite oluşumunun önlenmesinde yardımcı olmaktadır. Özellikle meyve ve sebzelerden oluşan lif açısından zengin bir beslenme birçok kronik hastalık riskinin azalmasına katkıda bulunur.

Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.

Antioksidanlar serbest radikallerin zararlı etkileriyle mücadele etme özelliğine sahiptir. Serbest radikaller hücrelerin erken yaşlanmasına neden olurlar. Tütün veya alkol tüketimi, güneşe maruz kalma, kirlilik vb. durumlarında serbest radikallerin üretimi artar. Serbest radikallerin etkilerine karşı koymak için yeterli miktarda antioksidan tüketmek sağlıklı bir yaşam için gereklidir.

Elmanın antioksidanlar ve özellikle polifenollerdeki zenginliği, cilt dahil olmak üzere hücresel yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallere karşı savaşarak elmayı yaşlanma karşıtı bir besin haline getirir.

Elma polifenollerinin, özellikle kuersetin gibi flavonoidleri, çeşitli kanser ve metastaz türlerinin riskini azaltma potansiyeline sahiptir. Karaciğer, akciğer ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Kuersetinin, antiviral ve antienflamatuar özellikleri de bulunmaktadır.

Elmayı ısırarak yemek ağız ve diş sağlığı için faydalıdır. Çiğneme periodontal hastalıklara karşı koruma sağlar.

Elmanın cilde faydaları nelerdir?

Elma içeriğindeki C, A ve E vitaminleri, antioksidanlar, özellikle polifenoller ile ciltte yaşlanma karşıtı ve nemlendirici etkileri bulunmaktadır. Bu bileşenler cildi, saçları ve tırnakları daha sağlıklı ve güçlü yapmaktadır. Elma sirkesi de yine cilde temizler ve parlaklık vermektedir. Elma sirkesi cilde direkt uygulanmamalıdır. Hassas ciltlerde kızarıklık ve tahrişe neden olabilmektedir. Bitkisel bile olsa bir uzmana danışmadan cilde uygulamamak gerekmektedir.

Günlük kaç porsiyon elma tüketilmeli?

Ergenler ve yetişkinler için 100 ila 150 g elma tüketilmesi önerilmektedir. Elma suyu veya komposto ile karşılaştırıldığında, bütün elma en iyi tokluğu sağlayan formdur. Glisemik indeksi düşük olsa da meyve şekeri içermektedir bu sebeple diyabet hastalarının elmayı ölçülü bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.

Elma nasıl muhafaza edilmeli?

Serin ve karanlık oda ısısında 7-8 gün, buzdolabında 4 ila 6 hafta muhafaza edilebilir. Elma kesildiğinde ya da soyulduğunda havayla temas ettiği için kararan bir meyvedir. Yarım elma yenmek istendiğinde kalan yarısına limon sıkılıp streç film ile kaplanarak muhafaza edilebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri