Dokumacılık, Anadolu’nun en eski el sanatlarından biridir. Çatalhöyük’ten günümüze kadar gelen motifler, Anadolu insanının hayatını, inancını, duygularını ve estetik anlayışını yansıtır. Bu motifler, aynı zamanda mutluluk, bereket, koruma, aşk gibi kavramları sembolize eder.
Batman Üniversitesi, bu zengin kültürel mirası korumak ve gençlere aktarmak için Geleneksel El Sanatları Bölümü kurdu. Bölüme her yıl 20 öğrenci alınıyor. Öğrenciler, uygulamalı eğitimlerle dokumacılığın inceliklerini öğreniyorlar. Atölyedeki dokuma tezgahlarında, Anadolu ve Türk motiflerini halıya, kilime, heybeye ve çeşitli hediyelik eşyalara işliyorlar.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, bölümün amacının, Anadolu Türk kültürünü gençlerin kalbine nakşetmek olduğunu söyledi. Demir, “Öğrencilerimiz, kültürümüzü yaşıyor, özümsüyor ve öğrenip geleceğe aktarıyorlar. Üniversite olarak, sadece Geleneksel El Sanatları Bölümünde değil, diğer bölümlerimizde de öğrencilerimize geçmişlerini, geldiğimiz yeri, kültürümüzün asli unsurlarını öğretmeye çalışıyoruz.” dedi.
Öğrencilerden Pelda Billor, temel dokuma teknikleri ve halı tasarımı kapsamında atölyede çalıştığını belirtti. Billor, “Severek okuyorum bu bölümü. Uygulama olması daha iyi. Daha iyi öğreniyoruz. Şu anda Çatalhöyük yıldız motifi dokudum. Mutluluk ve bereketi sembolize ediyor.” dedi.
Halime Tatargan ise dokuma atölyesinde halı, kilim, seccade ve heybe dokuduklarını, dokumacılığın inceliklerini öğrendiklerini ifade etti.
Şükran Yıldız ise atölyede halı tasarım, nakış, keçe iğneleme gibi çeşitli teknikler öğrendiklerini söyledi. Yıldız, “Burada çeşitli ürünler çıkarıyoruz. Yaptığımız iş biraz zahmetli ama severek çalışıyoruz. Birçok tekniği burada öğrendik.” diye konuştu.