Kadın ve Çocukları Güçlendirme Derneği tarafından Erasmus+ desteğiyle hazırlanan “Eko-Steps İklim Eylemi Eğitim Programı”, Şırnak’ta uluslararası gençlik buluşmasına ev sahipliği yapıyor. Farklı ülkelerden gelen gençler, 7 gün boyunca kentin doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerini tanırken iklim değişikliği konusunda çeşitli eğitim ve saha çalışmalarına katılacak.
Programın ilk adımı, yabancı katılımcıların Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’nda karşılanmasıyla atıldı. Gençleri Kadın ve Çocukları Güçlendirme Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Bişenk Güngen karşıladı.
“Gençlerin sahada aktif olmasını istiyoruz”
Projenin gençlerin çevre konusunda bilinçlenmesine önemli katkı sunacağını belirten Bişenk Güngen, sürdürülebilir bir gelecek için gençlerin sürecin merkezinde yer almasının önemine dikkat çekti.
Güngen, “Eko-Steps ile gençlerimizin iklim krizini yalnızca teorik olarak öğrenmelerini değil, sahada deneyim kazanmalarını ve çözüm üretmelerini hedefliyoruz. Şırnak’ın doğası, kültürü ve insanlarıyla buluşacak olan gençler, aynı zamanda farklı ülkelerden gelen katılımcılarla kültürlerarası bir deneyim yaşayacak. Program sonunda gençlerimizin çevre konusunda daha güçlü bir farkındalıkla ülkelerine dönmelerini amaçlıyoruz” dedi.
7 gün boyunca yoğun program
Şırnak Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek açılış programıyla başlayacak etkinlikler, Uludere ve Cizre başta olmak üzere farklı noktalarda devam edecek.
Programın ikinci gününde Uludere Ada Park’ta iklim temalı çalışmalar yapılacak. “Climate Court” isimli iklim tiyatrosu ve karbon ayak izi atölyelerinin yanı sıra İtalya ve Kuzey Makedonya’nın katılımıyla kültür gecesi düzenlenecek.
Üçüncü günde ise şehir merkezinde saha çalışmaları gerçekleştirilecek. Gençler vatandaşlarla sokak röportajları yapacak, pazar alanlarında gözlemlerde bulunacak ve çevre temizliğine katılacak. Elde edilen veriler, “Eco-Reels” çalışmasıyla dijital içeriklere dönüştürülecek.
Dicle Nehri güzergahında gerçekleştirilecek doğa yürüyüşünde ise ekosistem gözlemleri yapılacak. “Silent Walk” ve “Leave No Trace” uygulamalarıyla doğaya zarar vermeden gerçekleştirilecek etkinliklerin ardından Türkiye ve İspanya’nın kültürel değerlerinin tanıtılacağı gece düzenlenecek.
Atıklardan yeni ürünler tasarlayacaklar
Programın beşinci gününde gençler, iklim sorunlarına yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla “Eko-Hackathon” etkinliğinde bir araya gelecek. Tasarım odaklı düşünme yöntemiyle gerçekleştirilecek çalışmada katılımcılar fikirler geliştirecek, prototipler hazırlayacak ve atık malzemeleri yeni ürünlere dönüştürmeye çalışacak.
Hackathon çalışmalarının finalinde başarılı projeler ödüllendirilecek. Ardından üniversite kampüsünde Erasmus+ Gençlik Ormanı için fidan dikimi gerçekleştirilecek. Böylece programın yalnızca eğitim ve farkındalıkla sınırlı kalmayıp Şırnak’ta kalıcı bir çevre mirası oluşturması hedeflenecek.
Program Cizre gezisiyle sona erecek
Etkinliğin son bölümünde katılımcıların edindikleri deneyimleri değerlendirmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Bireysel değerlendirmelerin ardından Youthpass sertifika töreni gerçekleştirilecek.
Program, Cizre’nin tarihi ve kültürel noktalarına düzenlenecek gezi ve veda yemeğiyle tamamlanacak. Katılımcıların 16 Eylül’de ülkelerine dönmesiyle proje sona erecek.
Gençlere farklı alanlarda kazanım sağlayacak
Eko-Steps kapsamında gençlerin dijital beceriler, girişimcilik, vatandaşlık, kültürlerarası iletişim ve öğrenme becerileri başta olmak üzere farklı alanlarda kendilerini geliştirmeleri amaçlanıyor.
Eco-Reels çalışmaları dijital yeterliliklere, yansıma çemberleri öğrenmeyi öğrenme becerisine, Eko-Hackathon girişimciliğe, iklim tiyatrosu vatandaşlık bilincine, sokak röportajları ise çok dillilik ve kültürlerarası farkındalığa katkı sağlayacak.
Program sonunda Şırnak ve çevresinde iklim konusunda farkındalık oluşturacak gençlerin, edindikleri deneyimleri kendi ülkelerinde ve sosyal çevrelerinde paylaşarak sürdürülebilir yaşam konusunda yeni çalışmaların önünü açması hedefleniyor.