Hakkari Han Yaylası: Şırnaklı Göçerlerin Yeni Gözdesi

Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki Han Yaylası, huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla Şırnak'tan gelen göçerleri ağırlıyor. Serin havası, soğuk su kaynakları ve zengin bitki örtüsü ile dikkat çeken yayla, göçer aileler için vazgeçilmez bir konaklama noktası

Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki Han Yaylası, huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla Şırnak'tan gelen göçerleri ağırlıyor. Serin havası, soğuk su kaynakları ve zengin bitki örtüsü ile dikkat çeken yayla, göçer aileler için vazgeçilmez bir konaklama noktası haline geldi. Göçerler, burada küçükbaş hayvanlarını otlatarak geçimlerini sağlıyor ve doğanın tadını çıkarıyor.

Verimli otlakları ve temiz su kaynaklarıyla tanınan Han Yaylası, Şırnak ve çevre illerden gelen binlerce küçükbaş hayvana ev sahipliği yapıyor. Özellikle Kazan Vadisi'nden geçilerek ulaşılan yayla, bölgedeki güven ortamının sağlanmasının ardından göçer ailelerin en çok tercih ettiği yerlerden biri haline geldi. Yaz aylarında hayvanlarını otlatmak için Şırnak'tan gelen göçerler, yaylada akarsu kenarına kurdukları çadırlarda konaklıyor.

Göçerlerin Yaşamı ve Ekonomik Faaliyetleri

Yaklaşık 5 ay boyunca yaylada kalan göçer aileler, sezon boyunca elde ettikleri sütten peynir ve tereyağı üreterek geçimlerini sağlıyor. Erkekler gün boyu küçükbaş hayvanların bakımıyla ilgilenirken, kadınlar da ev işleriyle birlikte koyunların sağılmasına yardımcı oluyor ve elde edilen sütten çeşitli süt ürünleri yapıyor. Çocuklar ise eşek ve katır sırtında sağım yapılan noktalara giderek ailelerine destek oluyor.

Göçerlerin Han Yaylası'ndaki Deneyimleri

Şırnak'ın İdil ilçesinden gelen Erhan Oğuz, yaklaşık 20 gündür bulundukları Han Yaylası'nda yaz boyunca kalacaklarını belirtti. Oğuz, yaylanın güzelliğini ve görülmeye değer olduğunu vurgulayarak, "Burada 10 aile var. Bölgede koyunlarımızı otlatıyoruz. Çadırlarımızı kurduk ve burada kalıyoruz. Her şeyden uzaktayız. Sonbaharda tekrar gideceğiz. Sabah ve akşam koyunları sağıyoruz. Sütü peynir ve tereyağı yapıp satıyoruz. Günün neredeyse tamamını hayvanlarla ilgilenip çalışarak geçiriyoruz. Göçerlik zor ama zevkli. Buranın doğası çok güzel. İlk kez geldik ve çok memnunuz. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz." dedi.

Cizre ilçesinden gelen Nihat Dayan ise, "Biz de iki haftadan bu yana buradayız. Burası serin olduğu için geldik. Verimli otlaklar var. Hayvanlar için buralar çok iyi. Elde ettiğimiz sütten yaptığımız ürünleri satarak geçimimizi sağlıyoruz. Sabahtan akşama kadar koyunların peşindeyiz. Günümüz böyle geçiyor. Göçerlik zorlu bir iş ama ekmek kapımız. 4 kardeş burada hayvancılık yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Han Yaylası'nın Eşsiz Güzellikleri ve Zorlukları

Yıllardır hayvancılıkla uğraşan Hasan Erçen de, "Hayvanlarımızı genellikle Faraşin bölgesine götürüyorduk. Şimdi de Han Yaylası'ndayız. Bu sene buraya geldik. Hepimiz akraba sayılıyoruz. Suyumuz, otlaklarımız bol. Buralar anlatılmayacak kadar güzel. Göçerlik çok zahmetli bir iş. Günde iki kez koyunları sağıyoruz. Hayvanlarla ilgilenen kişi sayısı az olunca daha zor oluyor." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri