Eğitime Şırnak TTO A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Asaf Tolga Ülgen, ŞÜTAM Müdürü Doç. Dr. Ahmet Turşucu, Mdr. Yrd. Dr. Murtaza Hacızade ve laboratuvar uzmanlarıyla birlikte üniversiteden de birçok akademisyen katıldı. Eğitimde, ICP-MS cihazı hakkında verilen detaylı ve teorik bilgilerin yanı sıra cihazın kullanımı uygulamalı olarak gösterildi.
ICP-MS Eğitmeni Pınar Ansen kurulan cihazla ilgili bilgi vererek şunları söyledi: “İndüktif eşleşmiş plazma-kütle spektrometresi (ICP-MS), elementleri kalitatif ve kantitatif olarak tayin edebilen, izotopları saptayabilen bir tür kütle spektrometresidir. ICP-MS için en büyük kullanım alanlarından biri, doğal kaynak suyu, içme suyu, atık sular ve toprak numuneleri gibi çevre analizleridir. Bunun yanı sıra gıda, ilaç, jeoloji ve maden alanlarında ağır metal ve eser element analizleri için başvurulan en yaygın cihazdır. Ayrıca toksikoloji olmak üzere tıbbi ve adli tıp alanında da vücut sıvılarındaki metal element analizleri için ICP-MS analizi istenmektedir.”
İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektroskopisinin Şırnak Üniversitesine hayırlı olması temennisinde bulunan Rektör Erkan; yeni cihazın hem üniversitenin hem de bölgenin hızlı gelişimine katkı sağlayacağını dile getirdi.
Ayrıca, bölgede oldukça fazla talep edilen toprak ve su analizlerinin yanı sıra başka analizlerin de yapılabileceği vurgulanan eğitimde Jeolojik Analizlerin Kayaç, cevher, toprak numunelerinin jeokimyasal analizi ve bu numunelerdeki altın, platin gibi değerli metaller ile ağır metallerin analizi, Hidrojeolojik Analizlerin Yeraltı suları, kaynak, termal ve mineralli sularda elementel analizi, Çevre Analizlerinin su, atık su, toprak ve çamur numunelerinde ağır metal analizi, Elementel analiz ile içme suyu kalitesinin belirlenmesi, Gıda Analizlerinin başta meyve suları olmak üzere gıda ürünlerindeki ağır metal analizi, Endüstriyel hammadde ve ürünlerdeki eser element analizi, Petrokimya; Hammadde ve ürünlerdeki elementel tayinlere hızlı ve etkili cevap verileceği belirtildi.