Kelle paça, işkembe, tarhana, yayla: Hangi çorba hangi hastalığa şifa olur?

Bu çorbalar sizi kalkan gibi hastalıklardan koruyacak. işte o çorbaların detayı...

Hastalık dönemlerinde sağlıklı besinler tüketmek, hastalıkların önlenmesine karşı oldukça fayda sağlar. Hatta bazı çorbalar vardır ki adeta koruma kalkanı oluşturarak kişiyi hastalık geçirmez hale getirir. Özellikle kelle paça, işkembe, tarhana ve yayla çorbası hasta olan insanların iyileşmeleri için tavsiye edilir. Peki bu çorbalar hangi hastalıklara karşı iyi gelir? İşte ayrıntılar…

Hem lezzetiyle hem de sağlığa faydalarıyla öne çıkan muhteşem etkileri olan bu çorbalar adeta şifa dağıtıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kas ağrılarının geçmesine, kanserden mide rahatsızlıklarının giderilmesine kadar oldukça faydalı.

Kelle Paça

KELLE PAÇA ÇORBASI

Kelle paça çorbası; yüksek derecede antioksidan içerir, bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Düzenli olarak kelle paça çorbası içmek; virüs ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Ateşin düşürülmesini sağlar, boğaz ve baş ağrısının engellenmesine yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.

İçeriğinde yer alan kolajen, magnezyum ve kalsiyum kemik sağlığının gelişmesine destek olur; kemiklerin onarılmasını sağlayarak kemik erimesinin engellenmesine destek sağlar. Kolajen bağ yapısının desteklenmesini sağlayarak eklem hastalıklarıyla mücadele eder. Kelle paça çorbası içmek; eklem sıvılarının korunmasına yardımcı olur, kas ağrılarına karşı mücadele eder.

İŞKEMBE ÇORBASI

İşkembe çorbası tüketmek; kolajen üretimini artırır bu sayede doku hasarlarını kısa süre içerisinde iyileştirir. Hücre yenileyici özelliği sayesinde de doku hasarlarının önüne geçer.

Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki serbest radikallerin hareketlerini önler. Antioksidan içeriğe sahip olduğu için kansere karşı koruyabilir.

İçeriğinde yer alan kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir ve B12 vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağladığı için bakteri ve virüslere karşı mücadele eder.

Güçlü bir protein kaynağı olduğu için kas kütlesini korur ve kas oranının artırılmasında etkili olur. İçerdiği kas dokusu sayesinde bol oranda kalsiyum barındırır. Böylece kemik ve kas gelişimi için etkilidir. İçerdiği lifler sayesinde bağırsak ve mide rahatsızlıklarına karşı faydalıdır.

İşkembe çorbası tüketmek; metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak karaciğer yağlanmasının önüne geçebilir.

Düzenli bir biçimde işkembe çorbası içmek, kolesterol seviyesinin dengelenmesini sağlar.

TARHANA ÇORBASI

Tarhana çorbası; yoğurt, domates, sarımsak ve çeşitli baharatların bir araya gelmesiyle elde edilir. Bu nedenle mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin ve besleyici bir çorbadır. Zengin içeriği, besleyici ve bağışıklığı güçlendirici özellikleri sayesinde soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonlar gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürür.

İçerisinde yer alan yoğurt ve bitkiler sayesinde sindirimi rahatlatır. Düzenli olarak tarhana çorbası tüketmek; metabolizma yavaşlığına karşı iyi gelir.

Yüksek seviyedeki tansiyonun dengelenmesini sağlayarak kötü kolesterolün riskini azaltmada etkilidir ve kalp hastalıklarına karşı iyi gelir.

Tarhana çorbasının içerisinde yer alan mineral ve vitaminler, gelişim çağındaki çocukların kemik gelişimine destek olur ve güçlendirir. Böylece daha sağlıklı bir iskelet yapısında sahip olmaya yardımcı olur.

Bol oranda karbonhidrat içermesi sayesinde yorgunluğu alır ve halsizlik problemini ortadan kaldırır.

YAYLA ÇORBASI

Yayla çorbasının içerisinde bol miktarda yoğurt yer alır. Yoğurdun sağladığı vitamin sayesinde oldukça faydalı çorbalar arasındadır. Yoğurdun içerisindeki fosfor ve kalsiyum diş sağlığı için fayda sağlar.

Yayla çorbası tüketmek; iyi kolesterolün yükselmesini sağlayarak kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

Yayla çorbasının içerisindeki konjüge linoleik asit, yağsız vücut kütlesini artırarak yağ kütlesinin azalmasına destek olabilir. Böylece fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olabilir. (Kaynak:Sabah Gazetesi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri