Nerdüş Deresi Kirliliği Meclise Taşındı

Şırnak'taki Cudi Dağı eteklerinde bulunan kömür ocaklarının kirli suyu, doğal kaynak su olarak bilinen ve Dicle Nehri'ne akan Nerdüş Deresi'ni kirletiyor.

Şırnak'taki Cudi Dağı eteklerinde bulunan kömür ocaklarının kirli suyu, doğal kaynak su olarak bilinen ve Dicle Nehri'ne akan Nerdüş Deresi'ni kirletiyor. YSP Şırnak Milletvekili M.Zeki İrmez, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Nerdüş deresindeki kirlilik ile ilgili soru önergesi verdi.

Şırnak merkezdeki Cudi Dağı eteklerinde bulunan kömür ocaklarının kirli suyu, Dicle Nehri'ne akan ve bir dönem su samurlarının yaşadığı Nerdüş Deresi'ni kirletiyor. Kömür ocaklarından çıkan kirli su, dereyi kömür karasına çevirmesiyle çevredeki köylüler mağdur oldu. Kirlenen dere suyunu tarım arazileri ve hayvancılık için kullanamadıklarını söyleyen köylüler, sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca kömür ocaklarına birçok kez ceza verilmesine rağmen, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle Nerdüş Deresi'ndeki kirliliğin devam ettiği belirtildi.

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Nerdüş deresindeki kirliliği hakkında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

YSP Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer verdi; “Eko-çeşitliliğe ciddi katkıda bulunan, derenin etrafındaki hayvanlara yaşam alanı sağlayan Nerduş Deresi yıllardır Cudi Dağı eteklerinde faaliyet gösteren kömür ocaklarının atık suları tarafından kirletilmekte. Bu bölgede yaşayan yurttaşlar, hem dereden içme suyu temin etmekte hem de tarım arazilerini ve bahçelerini sulamaktadırlar. Fakat derenin kirletilmesinden dolayı kaynaklı tarım alanları giderek yok olmakta dere kenarındaki ağaçlar kurumakta ve eko çeşitlilik giderek azaltılmaktadır. Unutulmamalıdır ki doğa ve insan yaşamı, ekolojik politikaların yaşamsallaşmasıyla iyileşebilir!
1) Bakanlık Nerduş Deresi'nin kömür ocakları tarafından kirletilmesine ve bu durumun son bulmasına yönelik hangi adımları atacaktır? 2) Nerduş Deresi'nin yok olan eko- çeşitliliği korumaya yönelik yönelik ne tür çalışmalar planlanmaktadır? 3) Nerduş Deresi'nin çevresinde tarım ve hayvancılık işiyle uğraşan ve derenin kirletilmesinden dolayı maddi zarara uğrayan çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesine yönelik herhangi bir çalışmanız olacak mı?”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri