ÖTV teklifi Meclis'e sunuldu: Otomobil fiyatları nasıl etkilenecek?

TBMM’ye sunulan ÖTV düzenlemesiyle birlikte, binek otomobillerde yüzde 80 ve üzeri vergi oranlarının resmileşmesi gündemde. Peki alınan yeni kararlar otomobil fiyatlarını nasıls etkileyecek?

Binek otomobillere yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının yeniden düzenlenmesini öngören kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Hükümetin gündeme taşıdığı değişiklik, otomotiv sektöründe hem üretici hem de tüketici cephesinde geniş yankı uyandırdı. Teklif yasalaşırsa sıfır ve ikinci el araç piyasasında fiyatların nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.

FİİLİ DURUM YASALAŞIYOR

Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’ın haberine göre, ÖTV sisteminde son büyük güncelleme Kasım 2022’de yapılmıştı. O tarihten bu yana 600 bin TL'nin üzerindeki tüm araçlar, yüzde 80’lik ÖTV dilimine dahil edilmiş durumda. Yani yüzde 45, 50, 60 ve 70 oranlarındaki daha düşük dilimlerde satışta olan hiçbir içten yanmalı araç bulunmuyor. Bu açıdan bakıldığında, mevcut yasa teklifinin yürürlüğe girmesi, fiilen uygulanan bir durumu yasal zemine oturtmuş olacak.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DA KAPSAMDA

Teklifin elektrikli araçlar için öngördüğü düzenlemelerde de herhangi bir indirim öngörülmüyor. Buna göre, motor gücü 50 kW'ı aşıp silindir hacmi 1800 cm³’ü geçmeyen araçlardan yüzde 80, motor gücü 100 kW'ı geçip hacmi 2500 cm³’ü aşmayanlardan ise yüzde 150 oranında ÖTV alınmaya devam edecek.

PİYASADA “BEKLE-GÖR” HAVASI

Yeni düzenlemenin hayata geçmesi hâlinde araç fiyatlarında ciddi bir değişiklik yaşanıp yaşanmayacağı belirsizliğini koruyor. Özellikle sıfır otomobillerde liste fiyatlarının yeniden şekillenip şekillenmeyeceği, ikinci el piyasasında ise yeni vergi oranlarının fiyatlara nasıl yansıyacağı henüz öngörülemiyor. Bu belirsizlik ortamında sektörde bir “bekle-gör” havasının hâkim olduğu dikkat çekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri