Ramazan ayında da sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Metabolizmayı yavaşlatmayacak ve su kaybını önleyecek şekilde beslenmeniz gerekir. Tüm gün aç kalan mide için doğru besinleri seçmeniz gerekir. Sindirimi zor olmayan ,kalorisi düşük ve besin içeriği açısından zengin besinleri seçmeniz gerekir.
Ramazanı sağlıklı geçirmek için neler yapılabilir?
- Mutlaka Sahur Yapın.
Ramazan ayında ana öğün sayısı ikiye düşmektedir. Sahurda vücut için gerekli enerjiyi almak oldukça önemlidir. Gece yersem kilo alırım düşüncesine kapılıp sahursuz oruç tutmayın. Sahurda gün boyu enerjik tutacak sindirimi uzun olan besinleri tüketin. Peynir, yumurta, süt, yoğurt, yulaf, meyve gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Bu besinler hem tokluk süresini uzatır hem de bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Yeterli Sıvı Alın.
Gün boyunca vücudunuz susuz kalır. İftar ve sahur arasında yeterli su içerek vücudun sıvı ihtiyacını karşılayın. İftar ile sahur arasında azar azar su için. 2-2.5 litre içmeye özen gösterin. Su dışında sıvı ihtiyacını ıhlamur, yeşil çay, rezene ve maden suyu gibi içeceklerden de karşılamaya çalışın.
- Abur Cubur, Fast Food ve Aşırı Yağlı Yiyecekleri Tüketmeyin.
Aşırı yağlı hamur işi ve kızartmalardan kaçının. Yemeklere çok baharat ve tuz katmamaya çalışın. İftar sonrası yapacağınız ara öğünlerde tatlı, kek, kurabiye gibi aşırı şekerli yiyecekleri tüketmemeye çalışın.
- Porsiyon Kontrolü Yapın.
İftar ve sahurda aşırı yememeye çalışın. Özellikle iftarı açarken dikkat edilmeli. Gün boyu oruçlu olmanın verdiği açlık hissi ile yemeklerde porsiyon kontrolü yapmayı göz ardı etmeyin. Çorba ile başlayın. 10-15 dakika aradan ana yemeğe küçük porsiyon ile devam edin. Yavaş yavaş yiyin.
- İftar Sonrası Ara Öğününüz Hafif Olsun.
Meyve, kuruyemiş, yoğurt ve kefir gibi besinlerle yapın. Tatlı tüketecekseniz de sütlü veya meyveli bir tatlı tercih edin.
Sağlıklı bir Ramazan ayı diliyorum.