Silopi'de Hangi Aşiretler Bulunur? İşte Sizin İçin Bulduklarımız!

Şırnak'ın Silopi ilçesinde hangi aşiretler bulunur? Bu aşiretler hangi ilçe ve köylerde ikamet eder? İşte sizin için bulduklarımız!

Silopi İlçesi M.Ö. Ninova yani Musul şehrine bağlı bir yerleşim merkezi idi. Eski kavimlerden Asurlular’ın bu bölgede kaldıkları, çevrede bulunan kalıntılardan anlaşılmaktadır. İlçeye bağlı Yankale Mezrasında, bu kavime ait kale kalıntıları mevcuttur. Söylentilere göre İlçe içerisinde, Kavallı, Buğdaylı Köyleri ile Yan kale Mezrasında bulunan tepeleri insan gücü ile yığma bir şekilde yapılmıştır. Tepeler incelendiğinde bu rivayetin doğruluğu anlaşılmaktadır. Bu tepeler Asurlular döneminde birer haber alma-verme aracı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Asurlulardan sonra bölgenin hâkimiyeti tamamen Sasaniler’in eline geçmiştir.

Daha sonraları ise adı geçen bölgenin Doğu Roma İmparatorluğu’nun idaresi altında yer almıştır. Doğu Roma İmparatorluğu zamanından kalma kalıntılar halen Derebaşı köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. İslam tarihine bakıldığında, bölge hâkimiyeti Hz. Ömer zamanında tamamen Müslümanlara geçmiştir. Daha sonra Büyük Selçuklu Devletinin Anadolu’ya hâkimiyeti sırasında Doğu, Güneydoğu, Kuzey Suriye, Musul, Kerkük bölgelerinde Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlı Atabeyliklerin kurulduğu ve bu beyliklerden ZENGİ ailesinin beyliği İlçenin hâkimiyetini ele geçirmiştir.

1180 yılında Elcezire Atabeyliklerinden Muazzuddin Sencer Sah Bin 11. Gazi tarafından ele geçirmiştir. Anlaşıldığına göre bu bölgede hüküm sürdüğü sıralarda İlçemize bağlı Görümlü beldesinde bir Camii yaptırdığı eski camiden kalan kalıntılardan anlaşılmıştır. Daha sonra M.S 960–1040 yılları arasında Büveyogulları bu bölgeyi ele geçirmişlerdir. Büveyogullarina ait bir camii, bir medrese kalıntıları halen ilçemize bağlı Birlik köyü sınırları içerisinde mevcuttur. Büveyogullarından sonra hâkimiyet Cizre Emirlikleri’nin eline geçmiştir. Cizre Emirlikleri kendi aralarında üç kola ayrılmışlardır.

1) Cizre

2) Finik

3) Gurkil

Cizre Beyi olan Hacı Bedran, ilçemiz hâkimiyetiniele geçirmiştir. Hacı Bedran Bey’in ölümünden sonra şimdikiSilopi Ovası’nın idare ve yönetimi oğlu Süleyman’a verildiği söylenmektedir. O zamanlar Silopi Ovası’nın adı “Silonun Ovası” olarak geçerdi. İlçemiz Silopi adını buradan almaktadır. 1960 yılına kadar olan dönemde ise Silopi’nin ismi hem halk tarafından hem de bölgede yapılan jeoloji ve benzeri harita çalışmalarında Grıkamo olarak geçmektedir. Belli bir süre Cizre’ye bağlı olan bir nahiye olarak kalmıştır.1960 yılında (1 Nisan 1960) ilçe olarak kabul edilmiştir. 1990’da Bakanlar Kurulu Kararı’yla Türkiye’nin 73. ili olarak kabul edilen Şırnak iline bağlanmıştır.

Silopi'de Bulunan Aile ve Aşiret İsimleri;

Silopi'de yaşıyorsanız listede olmayan aşiretinizin ismini veya yanlış yada eksik aşiretleri bize yorumlarda belirtebilirsiniz.

BERSUVA : Aşiret mensupları Görümlü ve Çalışkan Beldeleri, Çardaklı Köyü ile ilçe merkezimizde ikamet etmekte olup, ilçe merkezimizde bu aşirete mensup çok sayıda insan oturmaktadır. Özellikle Silopi’ye bağlı Kizir mevkiinde Çalışkan nüfusuna kayıtlı bir çok aile oturmaktadır. Bunun dışında Silopi kent merkezinde de aşiretin bazı mensupları oturmaktadır. Aşiret mensupları geçimlerini ticaret, tarım, hayvancılık ve kamu görevlerinde bulunarak idare ettirmektedir.

ÖKTEN : Silopi kent merkezinde oturan Ökten aşireti mensupları toprak sahipleri olarak bilinir. Geçimlerini daha çok sahip oldukları toprakları işleyerek, kiraya vererek ve son yıllarda kent merkezindeki topraklarını satarak sağlayan aşiret mensupları aynı zamanda Silopi’nin zenginlerindendir.

TATAR : Aşiretin büyük kısmı Şırnak merkezinde oturur. Silopi İlçesi genelinde Verimli Beldesi’nde ikamet ederler. İlçe merkezinde de nüfusları vardır. Aşiret mensupları daha çok ticaret, tarım faaliyetleri ile geçimlerini sağlamaktadır.

TAYYAN : Suriye kökenli bir aşiret olup, geçimini hayvancılık, çiftçilik ve sınır ticareti ile karşılamaktadır. Kent merkezinden çok ova köylerinde ikamet eden aşiret mensupları Tayyan-i Reşit ve Tayyan-i Kerevan olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

a) TAYYAN-I REŞİT : Aşiretin Mala Ağa Grubu ve Bülbül Ailesi Buğdaylı Köyü’nde, Yusuf KALENDER Ailesi Kavaklı Köyünde ikamet etmektedir. Aşiret mensupları Halen çiftçilik ve sınır ticareti yapmaktadırlar.

b) TAYYAN-I KEREVAN : Aşiretin Mala Fendo Ailesi Pınar Köyü, Mala Şengil Ailesi Silopi İlçesi’nde, Mola Şeref Ailesi ve Baliyan Ailesi Cizre ilçesinde, Ali Cano Ailesi Doruklu Köyü’nde ikamet etmekte olup, halen çiftçilik ve sınır ticareti yapmaktadırlar.

İSPERTİ : İlçemizde Barbaros, Cudi, Karşıyaka ve Şehit Harun BOY mahallesinde ikamet etmektedirler. Önceden geçimlerini hayvancılık faaliyetleri ile sağlayan aşiret mensupları bugün daha çok ticaret ve kamu görevlerinde bulunarak geçimlerini sağlamaktadırlar.

ZİVİKAN : Silopi ilçe merkezinde Cudi mahallesi ve Kizir mevkiinde oturan aşiret mensupları geçimlerini ticaret ve tarımdan sağlamaktadır.

GUYAN : Son yıllarda Habur gümrük kapısında meydan gelen iyileştirme faaliyetleri sebebiyle Silopi’ye göç eden aşiret mensuplarının büyük bir kısmı Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde ikamet etmektedir. Silopi’ye göç eden aşiret mensupları daha çok Ş. Harun BOY mahallesi ve Kizir mevkiinde ikamet etmekte olup geçimlerini daha çok inşaat, hayvancılık ve ticari faaliyetlerle sürdürmektedirler.

SINDİ: Sındi Mahallesinde Yer Alırlar.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (11)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Şırnak Haberleri