Şırnak Üniversitesi'nin Uludere'de kıl çadırlarda düzenlediği, Uluslararası Uludere Sempozyumunun sona ermesi ile beraber, Rektör Alkış değerlendirmelerde bulunarak açıklamalarda bulundu.
Prof.Dr. Alkış sempozyumla ilgili şu açıklamalarda bulundu;
Rektör Alkış, "Uluslararası Uludere Sempozyumunu başarıyla tertip ettik. Uludere'nin tarihi, kültürü, ekonomisi, sanatı ve geleceği ile ilgili çok değerli tebliğler sunuldu. Kısa sürede bu tebliğleri kitap haline getirip ilgililerin bilgilerine sunacağız. Sempozyumda sunulan tüm tebliğler önemli olmakla birlikte bir kısmına vurgu yapmayı bir görev olarak biliyorum. Özellikle yörenin ekonomisine katkı sunacak olan sürdürülebilir alabalık projesi ile ilgili olan tebliği dikkatlerinize sunmak istiyorum. Uludere'de bulunan 6 barajın tamamı alabalık yetiştiriciliği için çok elverişli durumdadır. Üniversite olarak rehberlik etmek üzere bu işe giriştik ve bu sene 11,5 ton balık ürettik. Önümüzdeki yıl bu rakamı iki katına çıkarmayı planladık. Başarıyla gerçekleştirdiğimiz bu projenin Uludereli hemşehrilerimiz tarafından örnek alınmasını istiyoruz. Biz yaptık ve başardık. İş adamlarımız veya hemşehrilerimiz bir kooperatif kurarak bu nevi bir proje yaparlarsa Üniversite olarak rehberlik etmeye hazırız. Bu projenin bir diğer önemli yönü de istihdam sağlayabilmesi ve az giderle iyi bir gelirin elde edilmesidir. Kurulumundan gelişimine kadar tüm safhalarında hemşehrilemize yardım etmeye hazırız.
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış; Uluslararası Uludere Sempozyumunda sunulan tebliğler içerisinde en dikkat çekenlerden birkaç tanesi de Uludere tarihi ile ilgili olanlarıydı. Gelîyê Guyan denilen Uludere Vadisi’nde 1919 yılında işgalci güçlere karşı gerçekleştirilen kurtuluş mücâdelesi kahramanlık örnekleri ile doludur. Konu ile ilgili sunum yapan akademisyenler Guyan Aşîreti ile ilgili değerli bilgiler aktardılar. İşgalci-Sömürgeci bir güce karşı bir aşiretin kahramanca direnmesi dünya kahramanlık efsanelerine girecek türdendir. Bir araştırmacı bu tür bir direnişi realist bir yaklaşım görmezken bir diğeri de farklı bir açıdan konuyu değerlendirmeye tabi tutarak eşsiz bir hadise olarak değerlendirdi. Bu tür direnişlerinden dolayı bazılarının aşîreti “deli” olarak nitelendirdiğini belirten Doç. Dr. İrfan Yıldırım aslında bunların deli değil “delikanlı” olduğunu, bu aşiretin delî (dîn) değil (dînemêr) olduğunu ifâde etti. Gelîyê Guyan’da gerçekleşen bu direniş neticesinde İngiliz Tayyareleri aylarca bölgeyi bombardımana tabi tutmuş ve son olarak kara harekatı düzenlemiştir. Fakat kara harekatında kaybetmiştir. Memleketin bu köşesinde gerçekleşen direngenliği o dönemde pek çok noktada görebiliyoruz. Yaşanan kahramanlık hadisesi yörenin kimliğini belirlemede başlıca unsur olmuştur.
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış Uludere Sempozyumunda sunulan en önemli sunumlarından birisi de Araştırmacı Yazar Müfid Yüksel Hoca'nın 1984'te Uludere yöresinde bir mağarada bulunan Barnabas İncili ile ilgili sunduğuydu. Müfid Yüksel bu eserin günümüz Hristiyan Teolojisini köklü bir şekilde etkileyebilecek durumda olduğunu belirtti."