Şırnak Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Alpaslan Başkanlığında 30 mayıs tarihinde Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Fuhuş, Vergi Usul Kanunu ve Kene Tutunması konusunda bir takım tedbir kararları alındı.
Şırnak Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlar şu şekilde,
" İl Hıfzıssıhha Kurulu 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 23. ve 26’ıncı maddeleri gereğince, 30.05.2024 Perşembe günü saat 09:00’da Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin ALPASLAN başkanlığında, Valilik Toplantı Salonunda aşağıda isimleri yazılı üyelerin iştirakiyle toplanmış ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.
KARARLAR:
1-) İlimizde gizli olarak denetimsiz fuhuş yapan bay, bayan, transseksüel, travesti benzeri kişilerin, fert ve toplum sağlığı açısından büyük risk oluşturmakta oldukları, sayılarının giderek artması konusunda yaşanan sıkıntılar ve çözümler komisyonda görüşülerek aşağıdaki kararları imza altına almışlardır.
- Genel kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğünde belirtilen hükümlerin, aleni veya gizli olarak serbest çalışan bay, bayan, transseksüel, travesti, lezbiyen ve benzeri kişilere uygulanmasına,
- UHK 282. Maddesi‘’ Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde dört bin yüz otuz beş (4135TL) Türk Lirasından on altı bin altı yüz seksen yedi (16687TL) Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.’’ hükmü gereğince idari para cezalarında her yıl belirlenen güncellemeler dikkate alınarak bu limitler arasındaki ceza miktarının ne olacağı hususunun Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonunca takdir edilerek 5326 sayılı Kabahatler Kanunu genel hükümleri uyarınca İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından uygulanmasına.
2024 Yılı ceza miktarları, Maliye Bakanlığı’nca 30 Aralık 2023 tarihli ve 32415 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 556 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde belirlenen %58,46 (yüzde ellisekiz virgül kırkaltı) yeniden değerleme oranına uygun olarak tespit edilmiştir.
2-) Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız teması sonucunda insanlara bulaşabilmektedir. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgular arasındadır. Hastalığın kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük önem taşımaktadır. Kişisel Koruyucu önlemlerin alınması ve bulaşın önlenmesi kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca konu ile ilgili afişlerin halkın görebileceği yerlere asılarak bilgilendirmeler yapılmasına,
Alınan kararların ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilmesine, başta İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer resmi kurumların internet sayfalarında yayınlanmasına ve basın yoluyla halkın bilgilendirilmesine; Oy birliği ile karar verilmiştir." Denildi.