Şırnak’ın Silopi ilçesinde parmağı kopan 2 yaşındaki Roza isimli çocuğun ailesi müdahale için hastane, hastane dolaştı iddiası üzerine Şırnak Valiliği açıklamada bulundu. Olaya ilişkin durumu CHP milletvekili Mahmut Tanal şöyle aktardı; “Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaşanan bir olay, son derece düşündürücüdür. Şöyle ki: 16 Mayıs Perşembe günü saat 19:30 sıralarında Şehit Harun Boy Mahallesi’ndeki evlerinde abisiyle bisikletle oynayan Roza İ. İsimli 2 yaşındaki yavrumuzun parmağı, bisikletin zincirine takılıp kopuyor.
Haberin bazı basın yayın organlarında yayınlanmasından sonra Şırnak Valiliği konuya açıklık getirmek amacıyla basın açıklaması yaptı.
Şırnak Valiliğinden yapılan açıkalamada; “Bazı basın ve yayın organlarında “Silopi’de Parmağı Koptu 3 Hastane 2 İl Dolaştı” şeklinde çıkan haberler üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki hususların kamuoyunun bilgisine sunulması gerektiği anlaşılmıştır. Silopi ilçemizde 16.05.2024 Perşembe günü saat 19.30 sıralarında R.İ adındaki bir yaşındaki çocuğun bisiklet zincirine takılan parmağının kopması nedeniyle yakınları tarafından Silopi Devlet Hastanesine getirildiği, yapılan muayene ve tetkiklerde “hastanın ikinci parmak distal uçta kemik bütünlüğünün korunduğu ancak parmak uç kısmında kas ve keratinize dokunun ampute olduğu” tespit edilerek parmak ve kopan parça temizlenmiş, hastaya gereken ilk müdahale yapılmıştır. Silopi Devlet Hastanesi’nde bulunan hasta yakınlarına, 112 KKM üzerinden plastik ve rekonstrüksiyon cerrahi uzmanı ile görüşme yapılacağı ve sevk sürecinin başlatılacağı bilgisi verilmiştir. Ancak, hasta yakınlarının izinsiz olarak hastaneyi terk etmeleri üzerine mevcut durum tutanak altına alınmıştır. Daha sonra hasta yakınlarının hastayı Cizre Devlet Hastanesi’ne götürdükleri ancak burada da muayene olmadan çıkış yapıldığı anlaşılmıştır. Yakınları tarafından hastanın Şırnak Devlet Hastanesi’ne götürülmesi üzerine yapılan değerlendirmede; hastanın ikinci parmak amputasyonu olduğu, distal seviye ve crush yaralanma olduğundan replentasyonun uygun bulunamadığı, antibiyotik pansumanı yapılarak plastik ve rekonstrüksiyon cerrahi poliklinik kontrolünün uygun olduğu belirtilmiştir. Sonraki gün hastanın plastik ve rekonstrüksiyon cerrahi polikliniğine gelmemesi nedeniyle yapılan araştırmada “Hastanın Şırnak Devlet Hastanesi’nde tedavi olmayı kabul etmeyip, kendi rızasıyla tedaviyi kabul etmeyerek hastaneden çıkış yaptığı” anlaşılmıştır. İlimizde sağlık alanında yapılan yatırımlar ve sağlık personelimizin yoğun gayretleriyle sağlık hizmetlerine erişim güçlüğü bulunmamaktadır” denildi.