Günümüzde şehirlerin modernleşmesiyle birlikte, yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları da büyük ölçüde değişti. Geleneksel hizmetlerin yanı sıra, sosyal belediyecilik anlayışı ile yerel yönetimlerin hizmet anlayışı da değişime ve gelişime uğradı. Sosyal belediyecilik toplumun tüm kesimlerinin refahını artırmayı ve herkes için eşit yaşam koşulları sağlamayı hedefleyen bir yaklaşımdır.
Bu yaklaşım yerel yönetimlerin sosyal adalet, dayanışma ve katılım ilkeleri çerçevesinde hareket ederek, toplumsal eşitsizlikleri azaltmayı ve dezavantajlı grupların yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan bir hizmet anlayışıdır. Bu kavram, sadece alt yapı hizmetleri sunmakla kalmayıp, sosyal projeler ve destekler ile toplumun her bireyine dokunmayı hedefler.
Sosyal belediyecilik, ekonomik ve sosyal anlamda dezavantajlı gruplara yönelik projeler geliştirerek, eşitsizlikleri azaltmaya çalışır. Bu sayede, herkesin eşit yaşam koşullarına sahip olması hedeflenir.
Eğitim, sağlık, barınma ve sosyal hizmetler gibi temel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik projeler, bireylerin ve ailelerin yaşam kalitesini yükseltir. Bu da toplumun genel refah düzeyini artırır.
Şırnak merkez ilçe ,Balveren ve Kumçatı belde belediyelerinin Şırnaklı öğrencilere vermiş olduğu eğitim desteği sosyal belediyeciliğin güzel örneklerini temsil ediyor.
Şenoba belediyesinin dar gelirliler için düzenli olarak verdiği sosyal yardımlar, okulların ısıtılması için sağlamış olduğu teknik personel desteği de güzel örneklerden.
Şırnak ilçe ve belde belediyelerinin sosyal belediyecilik olarak çok iyi bir durumda olduğunu söylemek mümkün olmasada, umut verici olduğu söylenebilir.
Ne diyordu Turgut Cansever ;
"Şehri imâr ederken nesli ihyâ etmeyi ihmal ederseniz, ihmâl ettiğiniz nesil imâr ettiğiniz şehri tahrip eder..."
Kısacası şehri imar,
İnsanı ihyâ etmeli,
Sosyal belediyeciliği ihmal etmemeli.
Daha çok sosyal belediyeciliğe maruz kalacağımız günler umuduyla...