Şırnak’ın büyüleyici doğasını gördünüz mü?

Yıllarca güvenlik sorunları ile gündeme gelen Şırnak son dönemlerde en çok turist tarafından ziyaret edilen illerin başından geliyor. Şırnak’ı ziyaret etmek isteyen ve merak edenler için küçük bir araştırma yaptık.

Yıllarca güvenlik sorunlarıyla gündeme gelen Şırnak, artık doğa turizminin yükselen yıldızı. Ezidi köylerinden Süryani manastırlarına, göllerden şelalelere keşfedilecek pek çok şey var.

İşte o tarihi, turistik ve doğal güzelliklerinden bazılarını sizler için derledik. Tarihi yapıları, dağlarından vadilerine, doğal güzellikleriyle bambaşka bir Şırnak albümü. Sizler için keşfedilmeyi bekleyen Şırnak’ın coğrafyasını, sahip olduğu zenginlikleri yazdık. Akarsularıyla, şelaleleriyle, gölleriyle, medrese ve efsaneleriyle Şırnak.

Şırnak’ta tarihi, kültürel değerleri ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan tarihi yapılar ve yaylalar göz kamaştırıyor.

Özellikle Şırnak’ın Cizre, İdil, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde bulunan tarihi yapılar ve yemyeşil yaylar göz kamaştırıyor. Cizre İlçesindeki Hazreti Nuh Peygamber Türbesi, İsmail Ebul-İz El-Cezeri Türbesi, Mir Abdal Medresesi, Kırmızı Medrese, Mem-u Zin, Hamidiye Kışlası ve Mehmet Ağa Kasrı gibi tarihi yapılar ziyaretçilerin ilgisini çekerken Uludere ve Beytüşşebap’ta yer alan Tanin, Feraşin ve Çalyan gölü de doğa severleri ağırlıyor.

Sonu ölümle biten bir aşk hikayesi: Mem u Zin

Mem-u Zin türbesi, Şırnak’ta Cizre ilçesinin Dağkapı Mahallesi’ni mezarlığa bağlayan Cizre Suru’nun üzerinde yer alıyor. Mir Abdal Camii olarak da adlandırılan medresenin bodrum katında yer alan türbede, ünlü aşk hikâyeleri olan Mem (Mehmet), Zin (Zeynep) ve Beko’nun (Bekir) kabirleri yer alıyor.

Mem ve Zin’in yaşadığı aşk hikâyesi, gerçek bir hikâyenin efsaneleşmiş hâli. Anadolu’da ve Güneydoğu Anadolu’da bu hikâye ezbere kaside şeklinde neredeyse bilinir. Bu eser Arapça, Fransızca, Farsça ve Rusça gibi dillere tercüme edilmiş. Bu aşk hikayesi yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmeye devam ediyor.

Elde edile bilgilere göre, Cizre Beyi olan Divan beyinin oğlu Mem’ ile Ebdal’ın oğlu olan Mir Zeynuddin’in kız kardeşi Zin’in aşkı öyle gerçek ve güzeldir ki dillere destan olmuştur. Bozgunluğu ile onları ayırmaya çalışan Bekir de bu hikayenin kötü ismi olarak biliniyor. Ortalığı velveleye veren Bekir, Zin ile Mem’in gizli aşk yaşadığını Bey’e iddia eder. Mem ile Zin’in aşkının manevi olduğundan şüphelenen Bey, konunun üzerine gider, ama fark eder. Daha sonra kız kardeşi Zin’e onu Mem’e vereceğini söyler. Mem’e ulaşmaya çalışan Zin, Mem’in kahrından öldüğünü işitir. Kahrından ne yapacağını bilemeyen Zin, Mem’in mezarı başında kalkmadan ağlar. Oracıkta ölür ve Mem’in yanına gömülür. Mem’in çok yakın arkadaşı olan Tacdin de Bekiri öldürür, Mem’in intikamını almış olur. Bekir’in kabri de buraya defnedilir. Bu türbede üç mezar bu şekilde yer almış olur. Bu aşk dolu olayın, Cizre Beyi olan Emir Zeynuddin zamanında 1450-1451 yıllarında gerçekleştiği söyleniyor.

Medresa Sor (Kırmızı Medrese)

Ünlü İslam düşünürlerinden Molla Ahmed Ciziri’nin ders verdiği, dönemin üniversitelerinden biri olan Kırmızı Medrese Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunuyor. Cizre Beyliği döneminde II. Han Şeref Bey tarafından 14. Yüzyılda yaptırılmış ve Kırmızı tuğlalardan yapıldığı için Medresa Sor adını almış. Dönemin bölge alimlerinin yetiştiği yüksek öğrenim kurumu görevi üstlenen güney cephesinin ortasında, ters kubbeli yapıda Şeyh Ahmed El-Cezeri’nin türbesi bulunuyor.

Hz.Nuh’un Mescidi

Şırnak’ın Cudi Dağı zirvesinde bulunan ve Hz. Nuh’un Gemi’sinin oturduğu yer olarak kabul edilen Sefine Bölgesi’nde Hz. Nuh’un mescidi ise bölgede sağlanan huzurun ardından vatandaşların en çok merak ettiği ve z,yaret ettiği yerlerin başında geliyor. Son 2 yıldır temmuz ayında düzenlenen festivaller ile binlerce insan Hz. Nuh’un Mescidini ziyaret ederek dualar etti.

Cehennem Deresi Kanyonu

Şırnak’ın eşsiz doğasından biri olan ve doğaseverlerin ilgi odağı olan Cehennem Deresi, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Sulak Köyü yakınlarında bulunuyor.

Kayaboyun Şelalesi

Gabar dağlarının arasında bulunan ve yeşil vadilerin içinde akan suların oluşturduğu Kayaboyun şelalesi turistlerin uğrak yerlerinden biri haline geldi.

Bulakbaşı Yaylası

Uludere ilçesi sınırları içerisinde yer alan Bulakbaşı Yaylası, hem doğaseverlerin hem de yerli halkın yazın hayvanlarını götürdüğü doğa harikalarından biri.

Heftbori (Şenoba Beldesi)

Heftbori, Uludere ilçesine bağlı Şenoba ilçesinde yer alan ve suyuyla doğa severleri büyüleyen bir yer. Yazın serinlemek için insanlar buraya akın ediyor.

Çalyan Gölü

Beytüşşebap Feraşin yaylasının 3200 rakımında yer alan Çalyan Gölü son yılların en gözde doğa güzelliklerinden biri haline geldi.

Feraşin Yaylası

Feraşin yaylası Beytüşşebap ilçesi sınırlarında yer alıp her yıl hem göçerlerin hem de doğa severlerin uğrak yerlerin başında geliyor. Muhteşem doğasının içinden ve karlı dağların arasından gelen suların oluşturduğu uzun menderesler görsel bir şölen oluşturuyor.

Mağara Pınarı Şelalesi

Şırnak’ın Uludere İlçesine Bağlı Uzungeçit Beldesi sınırları içinde bulunan Mağara Pınarı Şelalesi özellikle yaz aylarında vatandaşların uğrak mekanlarından biri. Doğal güzelliği ile kendine hayran bırakan şelale Şırnak’ın en gözde mekanlarından biri.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri