Şırnak’ın Sağlık Sorunları Meclis Gündeminde: “Geciken Sevkler Can Alıyor”

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevruz Uysal Aslan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı çarpıcı açıklamayla Şırnak’taki sağlık sistemindeki derin sorunları gündeme taşıdı.

Meclis Genel Kurulunda söz alan DEM Parti ŞIrnak Milletvekili Nevruz Uysal Aslan, Şırnak’ta özellikle sevk süreçlerinde yaşanan aksaklıkların hayati risk oluşturduğunu belirterek, “Gerçekleşmeyen sevk talepleri, geciken yönlendirmeler ve 112 Acil üzerinden yoğun bakım yatağı bulunamaması artık sıradan bir durum haline geldi. Bu tablo ne yazık ki can kayıplarına yol açıyor” dedi.

Kalp Hastalarına Büyük Risk: Tek Ünite Yetersiz Kalıyor

Kentte en dikkat çeken sorunlardan birinin kalp ve damar hastalıkları alanında yaşandığını ifade eden Aslan, altyapı eksikliğinin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Yılda en az 1.500 hastaya anjiyo işlemi yapıldığını belirten Aslan, bu hizmetin yalnızca Şırnak merkezdeki tek bir ünitede verildiğine dikkat çekti.

Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytüşşebap gibi ilçelerde ise anjiyo ünitesi ile tanı ve müdahale birimlerinin bulunmadığını dile getiren Aslan, “Bu durum hastaların zaman kaybetmesine ve hayati risklerin artmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Sanal Anjiyo Yok, Hastalar Şehir Dışına Gönderiliyor

Aslan, modern tıpta önemli bir alternatif olarak görülen koroner BT anjiyografi (sanal anjiyo) hizmetinin de Şırnak’taki kamu hastanelerinde bulunmadığını belirtti. Bu eksiklik nedeniyle binlerce hastanın çevre illere sevk edildiğini söyleyen Aslan, yaklaşık 600 bin nüfusa sahip kentte sağlık hizmetine erişimin yetersiz kaldığını vurguladı.

“Öncelik Müjde Değil, Sağlık Hizmeti Olmalı”

Yıllardır tamamlanamayan hastanelere rağmen Şırnak’ta tıp fakültesi açılacağı yönündeki açıklamalara da değinen Aslan, önceliğin mevcut sağlık sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti. Aslan; “Elbette fakülte açılması önemli ancak halkın ihtiyacı olan, erişilebilir ve nitelikli sağlık hizmetidir. Müjdeler yerine somut çözümler bekliyoruz” dedi.

Her Gün Yeni Başvurular, Artan Sorunlar

Şırnak’ta her gün 112 Acil üzerinden yoğun bakım yatağı bulunamaması ve sevk taleplerinin karşılanamaması gibi başvuruların arttığını belirten Aslan, sağlık sistemindeki aksaklıkların her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

Açıklamasının sonunda yetkililere çağrıda bulunan Aslan, “Şırnak’ta sağlık hizmetleri öncelik haline getirilmelidir. Yaşanan sorunlar artık ertelenemez bir noktaya gelmiştir” diyerek acil çözüm talep etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri