HÜDA PAR Antep Milletvekili Şahzade Demir, Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki bölgede çıkan yangınının yol açtığı zararın karşılanması amacıyla hazırladıkları kanun teklifini Meclis Başkanlığına sunduklarını belirterek, yangının yol açtığı zararın karşılanması gerektiğini söyledi. Demir ayrıca DEDAŞ'ın sorumluktan kaçtığını kaydetti.
Demir, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakır ve Mardin'deki yangında yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.
"İddialar araştırılmalı"
Yangının çıkış sebebi ile yangına müdahalede geç ve yetersiz kalındığı iddialarının ciddiyetle araştırılmasını isteyen Demir, kasıt ya da ihmali olanlar hakkında etkin bir soruşturma yürütülerek sorumluluğu bulunanların cezalandırılmasını talep etti.
"Affet bölgesi ilan edilsin"
Yangının zararlarının giderilmesi amacıyla hazırladıkları kanun teklifini Meclis Başkanlığına sunduklarını bildiren Demir, "Yangından etkilenen bölge, afet bölgesi ilan edilmeli, zarar gören tüm çiftçilerimizin zararları ivedilikle karşılanmalı, mağduriyetleri giderilmeli, çiftçilerimizin var olan borçları silinmeli ve yeni destek programları hayata geçirilmelidir." diye konuştu.
DEDAŞ'ın bölgedeki elektrik trafosundaki tellerden kaynaklı çıktığına dair bilirkişi raporuna da dikkat çeken Demir, "DEDAŞ sorumluluktan kaçıyor. Buna izin verilmemeli" dedi.
HÜDA PAR milletvekili şunları dile getirdi:
“DEDAŞ sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor. Bölgede daha önce çıkan birçok yangının elektrik kaynaklı olduğu kamera görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadesiyle kanıtlanmıştı. Öte yandan bölgedeki elektrik iletim hatlarının oldukça eski olduğu, yenileme çalışmalarının yetersiz kaldığı ve sık sık trafo patlamalarının yaşandığı bilinmektedir.
“DEDAŞ'ın hukuksuzluğuna artık dur denmesi gerekiyor”
DEDAŞ kaynaklı sorun ve şikayetlerin haddi hesabı yok." diye belirten Demir, "Mardin'in Kızıltepe'ye bağlı mahalleleri ile Şanlıurfa'nın kırsal kesimlerini kapsayan planlı elektrik kesintileri halkımızı mağdur etmektedir. Elektrik kesintileri sebebiyle bölgedeki insanların suya erişimi de kısıtlanmaktadır. Yine Şanlıurfa ve Mardin bölgeleri başta olmak üzere mevcut kesintilere ek olarak temmuz ayından itibaren tarımsal sulama yapan vatandaşların elektriklerinin kesileceği ifade edilmektedir. Bu durum çiftçilerimizi yine zarara uğratacaktır. Elektrik saatleri direklerin üzerine çıkarılarak kaçak oranı sıfıra indirilmişken hiçbir gerekçe gösterilmeden yapılacak uygulamanın makul bir izahı olamaz. DEDAŞ ayrıca borçlu, borçsuz ayırmaksızın çiftçilerin mazot, gübre ve ürün desteklerine el koyabilmektedir. Böylesi bir hukuksuzluk görülmüş bir şey değil. Çiftçinin ihtiyaç duyduğu desteklemeye DEDAŞ nasıl el koyabiliyor? Bu hukuksuzluğu yapma cesaretini nereden alıyor? DEDAŞ işini yapmalı, denetlenmeli, hukuksuzluğa son vermeli ve halkı mağdur etmeyi bırakmalı. Sebep olduğu zararları da tazmin etmelidir. Bu hususta yetkili kurumların DEDAŞ'a artık dur demesi gerekiyor."