Şırnak Üniversitesi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen çalıştayda proje koordinatörü Dr. Yelderem Akhoundnejad tarafından projenin amacı, hedefleri, çarpan etkileri ve beklenen sonuçları hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.
Çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni eden Vali Pehlivan, yaptığı konuşmada; “Kolektif, koordineli ve işbirliği olan içerisinde çalışmalar, her alanda somut projelerin ortaya çıkmasını, somut yatırımların ve faaliyetlerin yapılabilmesini mümkün kılıyor. İlimizde de geçmişte yaşananları özetle ifade edecek olursak özellikle güvenlik bağlamında yaşanan sıkıntıların bertaraf edilmesi, güvenlik ve huzur ikliminin yakalanması ve bu iklimin kalıcı hale getirilmesi bağlamında şüphesiz ekonomik sahada atılacak adımların da yeri büyüktür. Çünkü bu alandaki yatırımlar istihdam getirecektir. İş dünyasında, ticari alanda hareketlilik getirecektir’’ şeklinde konuştu.
‘’Kolektif ve koordinasyon içerisinde çalışma anlayışının bir uzantısı olarak bu konuda hem Tarım Bakanlığımızın nezdinde girişimlerimiz oldu hem de Ticaret ve Sanayi Odamız, Sera Kardeşliği adı altında Antalya Sanayi ve Ticaret Odasıyla iletişim kurarak bu konuda başta tecrübe paylaşımı olmak üzere işin akademik boyutunu ilgili hocalarımızla, işin uzmanlarıyla çalışma hedefiyle yola çıkıldı’’ diyen Vali Hamza Pehlivan; Tarım ve Orman Bakanının talimatıyla Organize, Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı, ekibiyle birlikte alan çalışması yapıldığını dile getirdi.
Bahar aylarında planlanan çalışmaların daha öne alınmış olduğunu söyleyen Vali Pehlivan; Şırnak’taki istekliliği gördüklerini, bu konuda adım atılmasına yönelik bir beklenti, bir talep olduğunu ve buna uygun alanların olduğunu geldiklerinde yerinde tespit ettiklerini dile getirdi.
Seracılık alanında yapılacak olan bu çalışmanın ileriye dönük olacağını, bu konuda atılacak adımlara ışık tutacağını vurgulayan Vali Pehlivan; ‘’Sera konusu profesyonel anlamda 30-40 yıllık bir geçmişten bahsedilebilecek, ülkemiz için yeni sayılabilecek bir konudur. Bugün ise sera teknolojisinin geldiği noktayı biliyoruz. İş topraksız tarıma kadar ulaşmış durumdadır. Şırnak için seracılık yeni diyebileceğimiz bir konu. İdil ilçemizde ve son olarak Uludere ilçemizde seralar kurduk. Ölçeği küçük olmakla birlikte örnek teşkil edebilecek nitelikteydi. Uludere iklim olarak don olaylarının daha çok yaşandığı bir yer olduğundan ve bu yıl ilk aylarını tecrübe ettiğinden bir takım eksiklikler olabiliyor. Ama tarım zaten başlı başına coğrafya ve iklim şartlarından birebir etkilenen bir alandır. Bunlar tecrübe edildikçe, küçük gibi gözükse de yeni çözümlerle onu yapan seracılar için gelir kaynağı teşkil eden bu alanda daha verimli sonuçlar elde edilecektir. Silopi bu şartları en iyi şekilde sağlayan ilçelerimizden bir tanesidir. Orada kamuya ait arazilerimizin olması bizi hareketlendiren hususlardan biri oldu. Bununla ilgili sonuç, hem fizibilite çalışmasıyla hem de Tarım ve Orman Bakanlığımızın alanda birebir yaptığı ve bundan sonra yapacağı tespitler ışığında şekillenecektir’’ diye konuştu.
Çalıştaya Vali Pehlivan ile birlikte Şırnak Belediye Başkan V. Bahar Cavlak, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Silopi Kaymakamı Can Kazım Kuruca, DİKA Genel Sekreteri Ahmet Alanlı, Şırnak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şimşek, Genel Sekreteri Doç. Dr. İbrahim Baz, Tarım ve Orman İl Müdürü Selman Demirel, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Asaf Tolga Ülgen, Proje Koordinatörü Dr. Yelderem Akhoundnejad ve DİKA İl Koordinatörü Murat Katı katıldı. Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş ile Türkiye’nin farklı üniversitelerinden katılım sağlayan Çalıştay Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Nafi Baytorun, Prof. Dr. Yıldız Daşgan, Doç. Dr. Özlem Altuntaş, Dr. İbrahim Şanlıalp ve Orhan Altınoz da video konferans sistemi üzerinden çalıştaya iştirak etti.