Şırnak'ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Şırnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Programa, Vali Ali Hamza Pehlivan ile eşi Yıldız Pehlivan, Belediye Başkan Mehmet Yarka ile eşi Fatma Yarka, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tamer Bilacan, Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda kadın davetli katıldı.
Kadına şiddetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de olduğunu belirten Vali Ali Hamza Pehlivan; “mensubu olduğumuz kültürümüz medeniyetimize baktığımızda kadın ve erkeğin hiçbir fark gözetilmeden hayatın içinde var olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte dünyada olduğu gibi ülkemizde de hiç arzu etmediğimiz halde hatta bahsederken hicap duyduğumuz halde kadına şiddet vakaların yaşadığı ve bu güzel günlerde bile bu konulara değinmek durumunda kaldığımızı hep birlikte maalesef görüyoruz. Aslında bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, verilen mücadeleler çok önemli. Çok etkili olmaya da başladı ama her halde millet olarak, toplum olarak dönüp tarihimize baksak, gelişimize baksak, inanç değerlerimize baksak bu ortada var olan problemlerin olmaması gerektiğini ve ortadan kalkması konusunda hem fikir oluruz. Aslında hem fikiriz de ama realitede uygulamada problemler var. Şiddeti toplumumuza yakıştırmadığımızı söylememiz gerekiyor. Hiçbir düzenlemeye gerek kalmaksızın ailenin toplumdaki önemini akrabalarımızın, kadın olan akrabalarımızın veya toplumda var olan, yaşamamızı değer katan bize rehberlik eden, ilk öğretmenimiz olan annelerimize ve hayat yolunda dayanışima içerisinde olan kardeşlerimize ve toplumda özellikle sıkıntılı dönemlerde sığınılacak en güvenli liman olan kadınlarımızın savaşlarda, afetlerde, sıkıntılı dönemeler de vermiş oldukları mücadeleyi gördüğümüz zaman olumsuzlukların gündemimizde olmaması gerekiyor. Ama realitelerle de yüzleşmek zorundayız. Maalesef kadına şiddet, aile içi şiddet daha önceki gün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanıyor. Bunu önlemek için hükümetimiz, devletimiz atılması gereken adımları atıyor. Devlet bu konuda üzerine düşeni yapma gayreti içerisinde. Ama hepimize sorumluluklar düşüyor. Kadınıyla erkeğiyle bu dünyanın bizlere müşterek bir emanet olduğunu ve bu dünyaya ait bütün unsurların, bütün değerlerinde müştereken bize emanet olduğunu birimizin birimize bu manada üstünlüğünün bulunmadığını kabul etmek gerekir” dedi.
Kadınlarında en az erkekler kadar vatan, toprak, bayrak için bedel ödediğini ifade eden Vali Pehlivan şöyle konuştu; “Kurtuluş savaşı yıllarında cephe de önünde, arkasında nene hatunlar bu mücadelelerin sembol kadınlarıdır. Bu mücadele bugünde devam ediyor. İşte terörle mücadelenin uzun yıllardan beri yaşandığı bir ildeyiz. Buraya evladını asker, polis jandarma olarak gönderen analarımız var. Onların eşleri. Nitekim burada korucu olarak görev yapanların eşleri, anneleri, kardeşleri. Bu mücadeleye ortak oldular. Ortak olmaya devam ediyorlar. Ben bu vesile şehit annelerimizi, eşlerini şükranla yad ediyorum. Mesele bedel ödemekse vatan, bayrak, millet, toprak için bedel ödemekse o bedeli de kadınlarımız en az erkekler kadar ödemiştir. Ödemeye de devam ediyor. Burada değişik meslek gruplarında kadınlarımız var. Çok da başarılı bir şekilde o görevleri yapıyorlar. Kimi özel harekat olarak, kimi jandarma olarak kimi doktor olarak sağlık çalışanı olarak yapıyor. İnşallah bu ve benzeri günlerde kadınlarımız şiddetle değil üzerimizde olan emeklerinden saygınlıklarından, annelerimizin emeklerinden söz ettiğimiz günler olur” dedi.
Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka; “8 Martı; dayanışmanın, Dostluğun ve kardeşliğin günü haline getirmek için, Çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Bugün dünyanın her yerinde kadının anıldığı, Sorunların çeşitli platformlarda tartışıldığı bir gün. Biliyoruz ki kadın, toplumun en etkili, En birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadının ilerlemesi; Sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte, Sadece kadının sorunu değildir. Bu sorun adil ve kalkınmış bir toplumu, İnşa etmenin bir basamağıdır. Demokratik, ileri bir toplum için; Kadınların güçlendirilmesi, Etkinlik alanlarının genişletilmesi, Eğitim, istihdam, siyaset, hukuk Ve benzeri alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan Faydalanabiliyor olmaları gerekmektedir. Şırnak Belediyesi olarak; Kadınlarımızın yapacağı her türlü projenin, Etkinliğin destekçisi olacağımızı burada beyan ediyorum. Ve yine Şırnak belediyesi olarak Kadınlarımızın toplumda hak ettiği yerde olması için, Yapılması gereken her türlü çalışmaya, Gereken katkıyı sağlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Bunun için girişimlerimiz oluyor ve olacaktır da. Sizler için, Bir araya geleceğiniz, Sanat ve el becerileri atölyeleriyle, Kütüphanesiyle, Hasbihal edeceğiniz lokaliyle, Bir “Kadın Merkezi” projemize başladık bile. En kısa zamanda inşaatına başlıyoruz” dedi.