Program Şırnak Valiliği bahçesinde bulunan Atatürk heykeline Ticaret İl Müdürü Mehmet Emin Yıldırım, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu’nun çelenk sunumu ile başladı.
Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden etkinliğe Vali Osman Bilgin, Şırnak 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Halil Soysal, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, İl Jandarma Komutanı Murat Bozkurt ve esnaf katıldı. Burada yılın ahisi, yılın kalfası ve yılın çırağına plaket ve başarı belgesi verildi.
Şırnak, Eski Şırnak Değil
Vali Bilgin, Şırnak’ın eski günleri yaşayan Şırnak olmadığını, her alanda olduğu gibi ticaret alanında esnafın kendi alanlarında çok güzel işler yaptığını söyledi. Şırnak’ın ve Şırnak halkının hak ettiği yere en kısa sürede geleceğini ifade eden Vali Bilgin, "Ahilik, sadece ticari yaşamın dizaynını yapan bir kültür değildir. Ahilik, ayın zamanda aileyi, toplumu dizayn eder. Aslında ahilik demek biziz, insan demek” dedi.
Vali Bilgin konuşmasına şöyle devam etti; “Şırnak’ımız artık o eski Şırnak değil, her alanda olduğu gibi ticaret alanında esnaflarımız yine kendi alanlarında, tacirlerimiz kendi alanlarında çok güzel işler yapıyorlar. Şırnak’ımız hak ettiği yere, Şırnak insanının hak ettiği yere en kısa sürede gelecektir. Ahilik aslında sadece ticari yaşamın dizaynını yapan bir kültür değildir. Ahilik aynı zamanda aileyi dizayn eder, toplumu dizayn eder. Ahilik demek aslında biziz, insan demek. Hepimizi dizayn eden unsurlardır. Burada Ahi Evran’ın sözlerini okuyorum. Kendin muhtaç iken başkasına yardımda cömert ol diyen bir zihniyetin ve anlayışın topluma kattığı değerleri, hepimiz Osmanlı döneminde çok iyi yaşadık. Aslında sadece yaşamın içerisinde değil, değerleri kuran, Osmanlıyı kuran değerde de yine ahilikte görüyoruz. 600 yıl bu gün hala etkisini yaşadığımız Balkanlarda, Kafkaslarda, Orta Doğuda hala toplumları ayakta tutan ve toplumların, değerlerini yansıtan en önemli unsurlar ortaya koyan Osmanlıda ki bu ahilik kültürünün Balkanlara, Kafkaslara ve Orta Doğuya yansımasıdır. Bugün Balkanlarda birazcık huzur varsa, Kafkaslarda birazcık huzur varsa, Orta Doğu’da birazcık huzur varsa yine o da bu kültürün kısmen devam etmesinin sonucudur. Dolayısı ile bizler aslında eski denilen ve geçmiş denilen ve bu manada geçmişimizi kötüleyen bu unsurların aslında günümüzde kirleten unları aslında görüp geçmişte yaşadığımız ama bugün yaşatılmayan ve kötü dediğimiz unsurların aslında o toplumlar ne kadar iyilikler oluşturduğunu unutmamalıyız. Ahilik demek sadece esnaflarımızın yaşamında onları ayakta tutan önemli bir unsur değil. Aynı zamanda toplumu da ayakta tutan, devleti de ayakta tutan istikrarı getiren, sürdürülebilirlik getiren ve insanların yaşama sevincini ve yaşama iştihakını artıran unsurlardır.”
Ahiliğin toplum içindeki önemini vurgulayan Vali Bilgin; “Eğer toplum hala huzur arayışında ise, bu gün devletler bir sürü sistem, kapitalist sistem, komünist sistem ve emperyalist sistemden hala mutlu değilse ve kendine yeni sistemler arıyorsa aslında sistem aramaya ihtiyacımız yok. Sistem ahilik, alışverişte, ölçüde ve tartıda doğru olan bir anlayışın veya eşi ile işi ile aşı ile ilgilen bir anlayışın, yine eline, beline ve diline sahip olan bir anlayışın toplumda sorun çıkarması şansı var mı? Mümkün değil. Bunlar sadece topluma huzur getiren anlayışlardır. Geçmişini inkar edeni aslında kendini inkar eden olduğunu ve geçmişimiz ile gelecek arasında bu gün arasında bir bağlantı kurarak geleceğe geçmiş değerlerimize bağlı olarak bu günün yaşamındaki iyi unsurları alarak yaşamanın hem Türk toplumu için hem dünya için tek kurtuluş olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.