Irak sınırında Cudi Dağı’nın eteklerinde kurulan Silopi’deki Beşiktaş Köyü, Türkiye’nin en ilginç köyleri arasında yer alıyor. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün desteğiyle yapılan Beşiktaş İlköğretim Okulu’nda okuyan 14 öğrenci siyah-beyaz formalarıyla okula gidiyor. Köyün kuruluşunda büyük pay sahibi olan dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Saldıray Berk, "Bölgeyi çatışmalardan temizleyip tekrar yaşama açtığımızda vermek istediğim isim çok hoşlarına gitti. Onlar da Beşiktaşlı'ydı."dedi.
Deniz Kartalı''nda ve Yeni Çağ'da yer alan habere göre, Damlıca köyü 1994 yılında bölgedeki çatışma olaylarının artmasıyla birlikte boşaltılmıştı. 2004 yılında tekrar kurulduğunda Beşiktaş ismini alan köy, o tarihten beri siyah beyaz renklerle yaşıyor.
ZİYARETÇİLERLE MUTLU OLUYORLAR
Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün desteğiyle yapılan Beşiktaş İlköğretim Okulu’nda okuyan 14 öğrenci siyah-beyaz formalarıyla okula geliyor. Köyde yaşayan ve büyük çoğunluğu Beşiktaş taraftarı olan 300 kişi, tek isteklerinin hatırlanmak olduğunu belirtiyor. Yıllar içinde unutulan köyde yaşayanlar ziyarete gelenlerle çok mutlu oluyor.
ÇATIŞMALAR NEDENİYLE BOŞALTILMIŞTI
Irak ile doğal sınırı dağlar olan Habur Nehri’nin kenarında Cudi Dağı’nın eteğinde kurulan Damlıca köyü, çatışma olaylarının artmasıyla boşaltılmıştı. Güvenlik endişesi nedeniyle 1994 yılında Verimli ilçesine taşınan köy halkı köylerine dönmek istemişti. Halkında yardımıyla devlet tarafından temizlenen Irak sınırında tampon bölge olması için yeniden kurulan köye dönüşler 8 yıl sonra başladı. 2-3 yıl kadar çadırlarda yaşayan ve elektrik ihtiyacı yakındaki askeri karakoldan sağlanan köyde yaşayanlar eski ismi yerine başka bir isimle anılmak istediler.
KÖYE İLK GELENLERDEN BİRİ : SALDIRAY BERK
Devlet tarafından yeniden inşa edilen köye 2003 yılında ilk gelen yetkililerden biri dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Saldıray Berk oldu. Korgeneral rütbesine terfi etmeden önce köyde yaşamı yeniden oluşturmak ve köylüleri rahata erdirmeyi amaçlayan Berk, köylülerle yakından ilgilendi. Geçimini koruculukla sağlayan köylüler adına Faysal Çevik ile konuşan Tümgeneral Saldıray Berk, TV’leri hatta hiçbir iletişim imkanları olmayan köylülerden bazılarının Beşiktaşlı olduğunu öğrendi. Köyün korucubaşı Faysal Çevik’in de kendisi gibi koyu Beşiktaş taraftarı olduğunu gören Saldıray Berk, köyün yeni isminin Beşiktaş olmasını önerdi. Beşiktaş ismi büyük heyecanla kabul edilirken aynı gün Beşiktaş Köyü tabelası asıldı. Saldıray Berk’in girişimleriyle okulun en büyük ihtiyacı okulda Beşiktaş Jimnastik Kulübü ve bir madencilik firması tarafından yapıldı.
"BÜYÜK BEŞİKTAŞ''IN TARAFTARI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"
Sınırdaki tampon bölgelerden biri olduğu için Siyahkaya Karakolu’ndan alınan izinle gidilen köyde 2003 yılından sonra doğan çocukların hepsinin Beşiktaşlı olduğu görüldü. Beşiktaş isminin verilmesinin nedenlerinden Korucubaşı Faysal Çevik, “Köyde aynı aileden insanlar yaşar. 10 yıl sonra geri döndüğümüzde ilkel şartlarda yaşıyorduk. Saldıray Paşa, köyümüzü yaşanır kılmak ve huzura kavuşmasını sağlamak için çok uğraştı. Köyümüze Beşiktaş isminin çok yakışacağını önerdiğinde hepimiz sevinerek kabul ettik. Tüm işlemleri halletti ve köyümüzün yeniden kurulmasını sağladı. Saldıray Paşa’nın ardından gelen Ali Karababa da Beşiktaşlıydı. O’da komutanından aldığı görevi başarıyla devam ettirdi. 2 yıl çadırda yaşadıktan sonra harika bir köye eriştik. Okul yapılırken oğlum 2 aylıktı ve ismi yoktu. Kartal adını verdim. Tek isteğimiz unutulmamak, çocuklarımız İstanbul ve Ankara’dan gelenlerin kendileriyle ilgilenmesinden çok mutlu oluyor. Büyük Beşiktaş’ın büyük taraftarı olmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.
"KÖYÜMÜZ UNUTULMASIN"
24 hanelik köyün koruculuk ve hayvancılık dışında bir geliri olmazken, Şırnak ili Silopi ilçesi Çalışkan beldesindeki köyün güvenliğini Siyahkaya Hudut Bölük Komutanlı sağlıyor. 4 derslikli Beşiktaş İlköğretim Okulu’nda 5 kız 9 erkek öğrenci eğitim görüyor. Yaşları 5-9 arası 14 çocuğun hepsinin Beşiktaşlı olduğunu söyleyen okul öğretmeni Tevfik Çevik, “Hepsinin hayalleri var. Çok fazla köy dışına çıkmıyorlar ama gelecek için o kadar umutlular ki. Nisanur doktor, Umut general, Veli öğretmen olmak istiyor. Bende onlara temel derslerin yanında hayal kurmayı öğretiyorum. Çünkü bende bu köyde doğdum büyüdüm. Tüm zorluklarına rağmen köyümde çocuklara faydalı olmak onları hayata hazırlamak bana gurur veriyor. Hatırlanmaktan, ziyaret edilmekten ve hayallerinin ne olduğunun sorulmasından mutlu oluyorlar. Kendileriyle ilgilenenler olduğunu gördükçe hayal kurmaya devam ediyorlar. Köyümüz unutulmasın” ifadelerini kullandı.
"VERMEK İSTEDİĞİM İSİM ÇOK HOŞLARINA GİTTİ"
Kurduğu Beşiktaş köyü için ilk kez konuşan Saldıray Berk, “Köy ve çevresi terör örgütlerinin alanı olmuştu. Terörden temizleyip tekrar yaşama açtığımızda vermek istediğim isim çok hoşlarına gitti. Onlar da Beşiktaşlı’ydı. Yıllar sonra Cudi Dağı’nın eteğindeki bu köydeki insanların huzurunu gördükçe mutluluk duyuyorum” dedi.