Şırnak’ta Bölgesel Kalkınma İçin Yeni Dernek Kuruldu

Şırnak’ın tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma alanındaki potansiyelini değerlendirmek amacıyla Bestler Dereler Kalkındırma ve Destekleme Derneği kuruldu.

Şırnak’ın yanı sıra Van, Hakkâri ve Siirt’in çevrelediği Bestler Dereler bölgesinin ekonomik ve sosyal potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlayan yeni sivil toplum kuruluşu çalışmalarına başladı.

Yaylaları, meraları, su kaynakları ve tarım alanlarının yanı sıra hayvancılık açısından da önemli imkanlara sahip olan bölgenin, planlı çalışmalarla önemli bir üretim merkezine dönüştürülmesi hedefleniyor.

Tarım ve hayvancılığa destek

Şenoba Belediye Başkanı Alihan Babat’ın öncülüğünde kurulan dernek tarafından; tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, mevcut yayla ve meraların daha verimli kullanılması, su kaynaklarının üretime kazandırılması ve farklı tarımsal faaliyetlerin yaygınlaştırılmasına yönelik projeler hazırlanması planlanıyor.

Arıcılık ve seracılığın geliştirilmesinin yanı sıra bölgenin şartlarına uygun alternatif üretim modellerinin de desteklenmesi hedefleniyor.

Gençlerin bölgede kalması amaçlanıyor

Derneğin hedefleri arasında köy ve mezralardaki üretimin yeniden canlandırılması da bulunuyor. Bu kapsamda kırsal nüfusun desteklenmesi, göçün azaltılması ve özellikle gençlere kendi bölgelerinde üretim ile istihdam fırsatları oluşturulması amaçlanıyor.

Dernek yönetimi, Bestler Dereler’in yalnızca coğrafi bir bölge olmadığını, köyleri, mezraları, yaylaları, meraları, su kaynakları ve insan kaynağıyla önemli bir potansiyel taşıdığını belirtti.

Yapılan değerlendirmede, bu potansiyelin planlı ve sürdürülebilir projelerle geleceğe taşınmasının hedeflendiği ifade edildi.

Farklı alanlarda projeler hazırlanacak

Bestler Dereler Kalkındırma ve Destekleme Derneği’nin önümüzdeki süreçte tarım, hayvancılık, çevre, kırsal turizm, gençlik, eğitim ve istihdam alanlarında çalışmalar yürütmesi planlanıyor.

Dernek aracılığıyla kamu kurumları ve ilgili kuruluşlarla iş birliği yapılması, bölgenin üretim kapasitesinin artırılması ve kırsal kalkınmaya yönelik yeni projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri