AFAD Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde 81 ilde eş zamanlı yapılan 'Deprem Anı Çök-Kapan-Tutun ve Tahliye Tatbikatı' Şırnak’ta gerçekleştirildi. Şırnak İl Müftülüğündeki tatbikata Şırnak Valisi Osman Bilgin, İl Müftüsü Vekili İbrahim Sancar, Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Müdürü Muzaffer İşlek, Belediye Başkan Vekili Ayten Akgül, İl Emniyet Müdürü Cemal Dalman, Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, müftülük ve AFAD personeli ile kurs öğrencileri katıldı.
81 il ile eşzamanlı başlayan tatbikatta, kurstaki öğrenciler sıralarının arasında deprem pozisyonu aldı. Binada bulunanlar güvenli bir şekilde tahliye edildikten sonra toplanma alanına gitti.
Tatbikata, Şırnak’ta 7 ilçe müftülüğü ve 206 Kuran kursundaki toplam 5200 öğrenci ve personel katılım sağladı.
Tatbikatta AFAD, İtfaiye, 112, Jandarma, Kızılay’ın aralarında bulunduğu 11 kurum 120 personel katıldı.
Program açılışında konuşan Vali Osman Bilgin, “Afetler yaşadığımız ülkemiz açısından baktığımızda çok çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu sadece ülkemize özgü bir durum değil. Dünyanın her coğrafyasında farklı afet türleri insan yaşamının içerisinde. Ülkemiz açısından baktığımızda deprem olgusunun son yılarda sıkıntı olduğunu hepimiz yaşıyoruz. Aslında son yılarda yaşadığımız bir durum değil Anadolu coğrafyasının bulunduğu alanın deprem fay hatları içerisinde bulunduğu ve bunun tarihten beri çeşitli depremsellik bir bölgede yaşadığını görmekteyiz. Bölgemizde deprem le ilgili mücadele bilinci son yılarda yine yaşamımıza girmeye başladı. Maalesef atalarımızın özelikle Osmanlı imparatorluğu, yaşanan çok çeşitli deprem felaketleri var. Bunlardan çok ciddi dersler çıkarmadık. Bunlarla ilgili insan olarak ne gibi önlem alabiliriz. Evlerimiz nasıl güvenli alanlar yaparak veya nasıl güvenli şekilde yaparak bunlarla ilgili önlemlerimizi alarak yaşamımızı nasıl kolaylaştırabiliriz gibi olgularda maalesef son dönemlerde tedbir almaya başladık. Yani evlerimizin çoğu depremsellik açısından sıkıntılıydı aslında bir musibet yaşamdan bu sorunları çözmemiz gerekiyor ama özelikle 17 Ağustos depreminin Ülkemizin in önemli ilerinin olduğu alanda olması, insanlarda kısmen de olsa bir bilinç yarattı. Ama maalesef aradan bir süre geçiyor bakıyorsunuz insanlar sağlam olmayan binaları yapmaya başlıyorlar. Ama sadece deprem değil sel, yangınlar gibi büyük felaketlerle karşı karşıya kalıyoruz. Özelikle Karadeniz bölgesinde yaşanan seller ciddi manada sıkıntılar yaşattı. İnsanlar aslında bu tür afetlere karşı önlem alabilir. Bu tedbirleri afet olmadan almayla afet olduktan sonra bunlara çözüm bulma arayışı da yaşamımız acısından çok büyük maliyetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Afet öncesi alacağımız tedbir belki afet sonrası yapılan analizlerde yedi birim gibi görünüyor bazılarında 70 birim 100 birim sıkıntılar doğuruyor. Bir bin liralık işi afet sonrası en az yedi bin liraya yapabiliyoruz, o nedenle bizim insan olarak bu tip konuları sıradanlaştırmadan önemsememiz gerekiyor. Özelikle tatbikatları da bu manada ayrıca önemsememiz gerekiyor, çünkü bir durumla karşı karşıya kaldığımızda şimdi güldüğümüz konular o gün bizi ağlatıyor. O nedenle şimdi tedbir alırsak yarın böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda ulaşımdan iletişime her alanlarda biz daha rahat ve daha güvenli kendimizi hissederiz. Yoksa kendimiz komşularımız ağır yaralanabiliyor. Hayatımızı idame edemeyeceğimiz şekilde sıkıntılı durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi.
Tatbikat toplu fotoğraf çekiminden sonra sona erdi.