Şırnak'ta harabeye dönen tarihi manastır 34 yıl sonra yapılan ibadetle canlandı!

Süryanilerin zengin mirasının bir parçası olan Mor Aho Manastırı, yıllarca Gabar Dağı'nın zirvesinde ayakta kalmayı başardı. 34 yıl süren sessizliğin ardından tekrar ayin sesleriyle yankılandı.

Şırnak merkeze bağlı ve Gabar Dağı zirvesinde yer alan Yukarıdere (Dêra Jor) köyünde, bulunan Mor Aho Manastırı, tahmini 7 ve 8. Yüzyıllar arasında inşa edildi. Köy 1990 yılında terör olayları ve güvenlik nedeniyle boşaltıldı. Köyde yaşayan Süryanililerin çoğu Avrupa’ya göç etti. Avrupa’nın farklı ülkelerine göç eden Süryaniler, uzun bir aradan sonra köylerini ziyaret etti.

DEFİNE AVCILARI KAZILMADIK YER BIRAKMAMIŞ!

Gabar Dağı’nın zirvesine inşa edilen köye zorlu bir yolculuk gerçekleştiren Süryanililer harabeye dönmüş ve define avcıları tarafından kazılmadık yeri bırakılmayan manastırda ayin gerçekleştirdi. Bir dönem ahır olarak kullanılan manastırdaki ayini İdil ilçesine bağlı Midih köyünün rahibi Şimon Uçar yaptı. Ayin sırasında mumlar yakılarak dualar edildi. Ardından Süryanililer, köyde bulunan yakınlarının mezarlarını ziyaret etti.

TARİHİ İBADETHANEDE DUYGUSAL ANLAR!

Rahip Uçar, Avrupa’dan gelen Süryanililerin talebiyle ayini gerçekleştirdiklerini belirterek, “34 yıl sonra ilk defa bu kilisede ayin gerçekleştirildi. İnşallah önümüzdeki süreçlerde daha kalabalık bir şekilde ayin gerçekleştiririz. Bu ayinin yapılmasıyla çok mutlu olduk. Ancak kilisemiz yıkık dökük bir haldedir. İlerde köyümüz yerleşime açılırsa kilisenin durumunun da değişeceği temennisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Köylülerden Kerim Paçun ise, Almanya’dan köyünü ve doğduğu evi görmeye geldiğini dile getirerek, 34 yıl sonra köyde ayinin gerçekleştirilmesi mutluluk verdiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri