Şırnak’ta Son 40 Yılda 139 Kişi Çığ Felaketinde Hayatını Kaybetti! Kurumlar Alarmda

Şırnak’ta son 40 yılda meydana gelen çığ felaketlerinde 139 kişi yaşamını yitirdi. Çığ riskine karşı harekete geçen kurumlar, “Çığ Hazırlık ve Müdahale Tedbirleri” kapsamında önemli bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi.

Türkiye genelinde her yıl ortalama 28 çığ meydana gelirken, bu olaylar sonucu yaklaşık 20 kişi hayatını kaybediyor. Şırnak’ta ise son 40 yılda yaşanan 4 büyük çığ felaketinde 139 kişi yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi yaralandı.

Şırnak’ta Çığ Hazırlıkları İçin Kritik Toplantı

AFAD, İl Jandarma, İl Tarım Müdürlüğü, Çevre Şehircilik, TPAO, TPIC, Meteoroloji, Telekom, DEDAŞ, Karayolları, DSİ, Belediye, Kültür, Sağlık ve Gençlik Spor gibi kurumların temsilcileri, Şırnak Valisi Birol Ekici başkanlığında düzenlenen “Çığ Hazırlık ve Müdahale Tedbirleri” toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, çığ felaketine karşı alınabilecek önlemler ve müdahale yöntemleri detaylı bir şekilde ele alındı.

Türkiye’nin Afet Gerçeği

Türkiye, tektonik yapısı, topoğrafik özellikleri ve iklimsel etkiler nedeniyle sık sık doğal afetlerle karşı karşıya kalıyor. Depremler, sel ve taşkınlar, heyelanlar, kaya düşmeleri ve çığlar, ülkemizin farklı bölgelerinde ciddi can ve mal kayıplarına yol açıyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkisiyle bu tür afetlerin ilerleyen yıllarda daha sık ve şiddetli yaşanacağını öngörüyor.

Çığ, dik yamaçlarda biriken kar kütlelerinin aniden harekete geçerek hızla aşağıya doğru kaymasıyla meydana geliyor. Türkiye’nin 71 yıllık istatistiklerine göre her yıl ortalama 28 çığ olayı yaşanırken, bu olaylar sonucu ortalama 20 kişi hayatını kaybediyor ve 6 kişi yaralanıyor.

Türkiye’nin En Ölümcül Çığ Felaketi Şırnak’ta Yaşandı

Türkiye tarihindeki en ölümcül çığ felaketi, 2 Şubat 1992’de Şırnak’ın Görmeç köyünde meydana geldi. Bu felakette tam 85 kişi yaşamını yitirdi. Aynı yıl Beytüşşebap ilçesine bağlı Boğazören köyünde 36, Çığlıca köyünde 15 ve Beşağaç köyünde 3 kişi çığ nedeniyle hayatını kaybetti.

Çığ Felaketlerine Karşı Alınması Gereken Önlemler

Çığ felaketine karşı hazırlıklı olmak ve hayatta kalma şansını artırmak için şu önlemleri alabilirsiniz:

Çığ Sırasında:

  • Soğukkanlı olun ve hızla riskli bölgeden uzaklaşarak güvenli bir alana geçin.
  • Sırt çantanız varsa çıkarmayın; yüzeyde kalma ihtimalinizi artırır.
  • Çığın daha yavaş olduğu kenar kısımlarına yönelin.
  • Çevrenizdekileri bağırarak ya da ses çıkaran cihazlarla uyarın.
  • Kayak yapıyorsanız, çığın rotasından çıkmaya çalışın. Eğer mümkün değilse kayak ekipmanlarınızı bırakın ve sağlam bir nesneye tutunun.

Araç İçerisindeyseniz:

  • Motoru durdurun, ışıkları söndürün ve oksijen tüketimini azaltmak için sigara içmeyin.
  • Telsiz varsa çağrı yapın ve açık bırakın.

    Çığa Maruz Kalırsanız:

  • Kar altında kalırsanız ağzınızı kapatın ve geniş yüzme hareketleriyle kar yüzeyinde kalmaya çalışın.
  • Nefes boşluğu oluşturmak için ellerinizi yüzünüzün önünde ve başınızın üzerinde konumlandırın.
  • Kar altında hareket ederek nefes boşluğunu genişletmeye çalışın.

Çığ Riskine Karşı Bilinçlenme Şart

Doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek ve can kayıplarını önlemek için bireylerin ve kurumların bilinçlenmesi büyük önem taşıyor. Uzmanlar, çığ riski bulunan bölgelerde yaşayanların eğitim almasını ve olası bir felakette hayatta kalma şansını artıracak önlemleri uygulamasını öneriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri