Türkiye için önemli hayvan hastalıkları arasında yer alan şapa karşı yıllar içinde yürütülen çalışmalar ve alınan önlemler sayesinde, hastalığın seyrinin ve yayılımının kontrol altına alındığı bildirildi.
Şırnak’ta Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası 1 Eylül itibariyle başladı. 31 Ekim 2024 tarihine kadar devam edecektir.
Yılda iki kez aşılama yapılıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı 31 Ağustos itibarıyla yaklaşık 30 milyon doz aşı üretimi gerçekleştirdi. yaklaşık 14 milyon büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan aşılandı. Ülke genelinde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde kampanya şeklinde olmak üzere yılda iki kez büyükbaş hayvanların tamamı veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni ve teknikerleri tarafından aşılanıyor. Hastalığın hayvanlar üzerindeki etkisini azaltmak ve yayılımını engellemek amacıyla hayvanların aynı aşı ile birden fazla kez aşılanması gerekiyor.
Şap Enstitüsü Müdürlüğünce üretilen "SAT-2 serotipi" içeren tetravalan aşılar kullanılarak sonbahar şap aşılama kampanyasının 1 Eylül itibari ile başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Sonbahar kampanya döneminde kullanılmak üzere 6 milyon doz aşı sahaya gönderildi. Aşı ulaşmayan il kalmadı. Kampanya dönemi boyunca yaklaşık 15 milyon aşı sahaya gönderilecek. Söz konusu 2 aylık kampanya döneminde Türkiye’deki tüm büyükbaş hayvanların aşılanması sağlanacak. Hastalığın yayılımının önüne geçmek için sıkı yol kontrolleri uygulanacak, aşısız hiçbir hayvanın hareketine izin verilmeyecek.
Üreticilerin tedbirlere uyması önem taşıyor
Ayrıca, hastalık tespit edilen noktalarda karantina tedbirleri alınarak aşılama faaliyetlerinin sürdürülüyor.
ŞIRNAK İDİL’DE 1 KÖYDE ŞAP TESPİT EDİLMİŞTİ, HAYVAN HAREKETLİLİĞİ 2 AY YASAKLANMIŞTI,
Şırnak’ın İdil İlçesine bağlı Yüksekköy Köyü’nde 10 temmuzda hayvanlar şap tespit edilmişti. Tespitin ardından 9 Eylül 2024’e kadar ilçenin tamamında büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketleri, kesim amaçlı olarak hareket edecekler dışında giriş çıkışları yasaklanmıştı.